matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F
F599:
Wykaż że zbiorem wartości funkcji g(x)=U{x
2
+1)(x) gdzie x∊R−{0} jest suma przedziałów (−
∞
,−2>∪<2,+
∞
)
19 lip 14:27
ZKS:
−(x + 1)
2
≤ 0 ≤ (x − 1)
2
−(x
2
+ 1) ≤ 2x ≤ x
2
+ 1
2x
−1 ≤
≤ 1
x
2
+ 1
1
x
1
−
≤
≤
2
x
2
+ 1
2
dla x ≠ 0
x
2
+ 1
x
2
+ 1
−2 ≥
∨
≥ 2 ⇒ ZW
f(x)
= (−
∞
; −2] ∪ [2 ;
∞
).
x
x
19 lip 14:39
ZKS:
Inny sposób.
x
2
+ 1
= y [zał. x ≠ 0]
x
x
2
+ 1 = yx x
2
− yx + 1 = 0 Sprawdzamy dla jakiego y mamy rozwiązania, więc Δ ≥ 0, Δ = y
2
− 4 y
2
− 4 ≥ 0 (y + 2)(y − 2) ≥ 0 ⇒ y ∊ (−
∞
; −2] ∪ [2;
∞
).
19 lip 14:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick