X
F599: Mam problem z podpunktem pewnego zadania
| | 3 | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| określonej w zbiorze Df gdzie Df={x: x∊R ∧ |x|≥2} |
| | x | |
Podpunkt ten to:
Wyznacz zbiór tych wszystkich wartości parametru a, dla których zachodzi warunek
f(5−a)+f(a−5)=0
PW: Funkcja
jest nieparzysta, to znaczy
(1) h(−x) = − h)x).
Jeżeli jej dziedzinę ograniczyć do zbioru symetrycznego względem x
0 = 0, to też będzie
nieparzysta (obie liczby x oraz (−x) należą do dziedziny, a zależność (1) jest dalej
prawdziwa).
Liczby 5−a oraz a−5 są liczbami przeciwnymi, a więc
f(5−a) + f(a−5) = f(5−a) − f(5−a) = 0,
o ile liczby te należą do dziedziny. Należy więc brać pod uwagę takie a, dla których
|5 − a| ≥ 2,
to znaczy
5 − a ≤ − 2 ⋁ 5 − a ≥ 2
a ≥ 7 ⋁ a ≤ 3.