zad
matthew: Mam jeszcze jedno zadanie... tresc jest taka: Napisz wzór funkcji, ktorej wykres jest
prostopadły do wykresu funkcji f(x) = −4 +1 i przechodzi prze pkt. P)8;4). Jak daleko jest
położony punkt P=(−2; −1) od wykresu znalezionej funkcji?
Pierwszą część zadania mam zrobianą. Wyszło mi,
że funkcja prostopadła do f(x) to: y=
14x+2
ale nie wiem jak obliczyć odległość P od znalezionej f.
Może mi ktoś pomóc?
7 gru 14:49
kaz: skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej
7 gru 15:12
matthew: Już wiem dzieki

A wiesz może jak przedstawić takąprostą k: 2x+3y − 6 =0 w postaci
odcinkowej?
| | 2 | |
W kierunkowej to bedzie chyba tak: 3y=−2x+6 ⇒y = − |
| x + 2... |
| | 3 | |
7 gru 15:23
7 gru 15:44
matthew: ... nie rozumiem za bardzo tego ...to juz jest koniec zadania?
7 gru 15:49
kaz: tak
postać ogólna odcinkowa to
a−wartość x dla której wykres przecina oś X
b−wartość y dla której wykres przecina oś Y
7 gru 15:57