Rownania nr 5
5-latek: Witam
Teraz mam takie równanie :
| | 3 | | x | |
√x+√x−√x−√x= |
| √ |
| |
| | 2 | | x+√x | |
| | 3√x | |
√x+√x−√x−√x= |
| (mnoze przez 2√x+√x |
| | 2√x+√x | |
2(
√x+√x)
2 − 2
√(x+√x)(x−√x)=3
√x
2(x+
√x)−2
√x2−x=3
√x
2x+2
√x−2
√x2−x=3
√x
2x−
√x= 2
√x2−x (do potęgi drugiej
4x
2−4x
√x+x= 4(x
2−x)
4x
2−4x
√x+x= 4x
2−4x
−4x
√x+5x=0/*(−1)
4x
√x−5x=0
x(4
√x−5)=0
| | 16 | |
x=0 lub 4√x=5 to x= |
| i to jest tylko rozwiązanie równania wyjściowego |
| | 25 | |
Dla x=0 dostaniemy niedozwolone dzielenie przez 0(prawej strony równania wyjściowego
| | 16 | |
Nie będę tutaj pisal tego sprawdzenia dla x= |
| bo dlatego ze się tutaj piszse zle |
| | 25 | |
Sprawdzilem w zeszycie i wyszlo mi L=2 i P=2 czyli L=P
19 lip 12:46
Benny: Witaj
19 lip 13:13
ZKS:
Wynik sprawdzasz w wyjściowym równaniu
19 lip 13:20
5-latek: Czesc

No jasne
| | 25 | |
. Zaraz sprawdze dla x= |
| |
| | 16 | |
19 lip 13:20
5-latek: Czesc
ZKS
19 lip 13:22
ZKS:
| | 16 | |
Dla x = |
| operował byś po lewej stronie na zespolonych, ponieważ wyrażenie |
| | 25 | |
x −
√x jest ujemne dla tego argumentu.
19 lip 13:23
ZKS:
Witaj
5−latek.
19 lip 13:23
5-latek: Teraz sobie trochę pocwicze równania z pierwiastkami stopnia trzeciego
ma kila takich rownan w zbiorze a potem wezme się za układy rownan (jest ich 30 w zbiorze ale
pewnie nie wszystkie będę musial zrobić
19 lip 13:34
ZKS:
Powodzenia życzę w takim razie w kolejnych przykładach.
19 lip 13:38
5-latek: Wlasnie ma takiego plana żeby do końca lipca skonczyc równania i nierownosci i układy
równanan
Od sierpnia natomiast wziąć się za równania i nierownosci trygonometryczne i odwrotne do nich .
Poswiece może tez miesiąc na to
19 lip 13:40
ZKS:
To jeszcze trochę czasu zostało do końca lipca.
19 lip 13:41