5-latek:

takie nierownosci rozwiazuje się w pamięci
| | 1 | |
pierwsza x∊(−∞.− |
| )U(2,∞) |
| | 3 | |
Jeśli tego nie widzisz to
(3x+1)(x−2)>0
liczysz dla jakich x
ow nawiasy się zeruja (bo to jest postac iloczynowa
x−2=0 to x=2
Mnozysz sobie teraz x
sy 3x*x= 3x
2 (widzisz ze wspolczyczynnik przy x
2 jest dodatni wiec
ramiona tej paraboli będą skiwerowne w gore
Rysujesz sobie na osi liczbowej (kropki niezamalowane bo jest nierownosc ostra i odczytujesz
rozwiązanie
5-latek:

Oj to był układ nierownosci
| | 1 | | 1 | |
Rozwiazniem nierownosci drugiej jest przedzial x∊,<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Teraz os liczbowa i zazanczamy na osi oba rozwiązania i odczytujemy czesz wspolna rozwiazan
Teraz odczytaj