granice
bimbam: | | 1 | |
dlaczego, licząc granicę lim n→∞ (10100 )1/n − ( |
| )1/n, liczymy |
| | 10100 | |
granice poszczególnych wyrażeń i odejmujemy jedną granicę od drugiej,
a nie stosuje się wzoru jakiegoś, by usunąć ten minus

Czy chodzi o to, że w tym przypadku będzie: 1−1=0, czyli nie wyjdzie nam żaden symbol
nieoznaczony

// w książce ww przykład zapisany jako pierwiastki n−tego stopnia, ale zastosowałem taki zapis,
bo ten z pierwiastkiem byłby mało czytelny
19 lip 09:53
henrys: Jeśli funkcje f i g, określone na zbiorze A ⊂ R, mają granice właściwe limx → x0f(x) = a i
limx → x0g(x) = b, to:
limx →x0(f(x) + g(x)) = a + b,
przy x→∞ twierdzenie jest również prawdziwe.
19 lip 11:35
bimbam: dzięki
19 lip 13:09