Wartość bezwzględna.
666: WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA
|√3 − 2| = 2 − √3
Skąd ten wynik?
Wiem, że 1,73 − 2 = −0,27, ale skąd wziął się ten pierwiastek?
18 lip 22:30
5-latek: √3≈1,73
18 lip 22:31
ktos:
jeżeli to co jest pod wartoscia bezwzgledna jest ujemne to masz wtedy
−(√3 − 2) = −√3 + 2 = 2 − √3
18 lip 22:53
666: Wartość bezwzględna "zamienia" minus na plus, a nie zmienia znak na przeciwny, więc nadal nie
rozumiem.
18 lip 22:59
5-latek: Napisz tutaj definicja wartości bezwzględnej
18 lip 23:06
Mila:

Wartość bezwzględna liczby to jej odległość od zera na osi liczbowej.
√3−2≈−0.27
|
√3−2|≈|−0.27|=0.27
Inaczej |
√3−2|=|2−
√3|=0.27
18 lip 23:21
pigor: ..., masz to wprost z definicji |x|= −x gdy x< 0,
czyli
|√3−2|= − (
√3−2)=
2−√3 i tyle, bo
√3−2< 0 . ...
19 lip 01:30