rownanie nr 4
5-latek: Rozwiaz równanie ;
√2√7+√x−√2√7−√x= 4√28
√2√7+√x−√2√7−√x= √2√7
Metoda analizy starozytnych . Przydala mi się tutaj dyskusja w poprzednim poscie
(Podnoszse obie stony do potęgi drugiej
2√7+√x−2√(2√7+√x)(2√7−√x)+2√7−√x= 2√7
2√7=2√28−x (dziele obie strony równania przez 2
√7= √28−x podnoszse obie strony do potęgi drugiej
7=28−x to x=21
Sprawdzenie :
Lewa strona równania musi być dodatnia gdyż prawa strona jest dodatnia
√2√7+√21> p{2√7+√21 i jest
18 lip 22:29
5-latek: W drugim wyrażeniu ma być −√21
18 lip 22:59
henrys: Lewa strona równania √2√7+√21−√2√7−√21>0 bo
√2√7+√21>√2√7−√21 (nie dlatego, że prawa jest dodatnia)
Sprawdzenie:
√2√7+√21−√2√7−√21=√2√7
√2√7+√7√3−√2√7−√7√3=4√7√2
4√7√2+√3−4√7√2−√3=4√7√2/:4√7
√2+√3−√2−√3=√2/2
2+√3−2(4−3)+2−√3=2
2=2
19 lip 12:16
5-latek: Czesc

dziękuje Ci
19 lip 12:19
ZKS:
Tutaj powinno się robić L = P poprzez operowanie na jednej ze stron, tutaj łatwiej oczywiście
operować na lewej stronie doprowadzając do prawej strony.
19 lip 12:35
ZKS:
L = (2
√7 +
√21)
1/2 − (2
√7 −
√21)
1/2 =
4√7(2 +
√3)
1/2 −
4√7(2 −
√3)
1/2 =
| | √6 + √2 | | √6 − √2 | |
4√7( |
| − |
| ) = 4√7 * √2 |
| | 2 | | 2 | |
19 lip 12:38