matematykaszkolna.pl
granice ciągu bimbam: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego licząc granicę ciągu
  n2 + 4  
lim n→

, w liczniku dzielimy wyrażenia przez n2, nie zaś przez n
  3n − 2  
18 lip 20:46
ZKS: Nic nie dzielimy tylko wyciągamy największą zmienną z licznika. n2 + 4 = n2(1 + 4/n2) = n1 + 4/n2
18 lip 20:50
5-latek: To w związku z tym pytanie do kolegi od zegara emotka dlaczego na końcu jest wyciagniete przed pierwiastek n a nie |n| bo przecież n2= |n| ? Dlazcego można od razu tak zapisac ?
18 lip 20:53
bimbam: uczyłem się od jednej osoby z yt, która właśnie mówiła, że "jedna szkoła" uczy o wyciąganiu największej zmiennej z licznika, a "druga szkoła" uczy właśnie o dzieleniu przez tą największą zmienną. To chyba na to samo wychodzi. Ale Twój przykład bardzo dobrze obrazuje na czym to polega. Dziękuję
18 lip 20:55
bimbam: emotka 5−latku, wydaje mi się, że tam nie ma wartości bezwzględnej, bo w ciągach n∊ℕ
18 lip 20:57
ZKS: Nie rozumiem tego dzielenia przez największą zmienną, tutaj nic przecież nie dzielimy. Pokaż na jakiej zasadzie jest to dzielenie, chyba czegoś nie rozumiem.
18 lip 21:00
Godzio: ZKS dzielenie to tak jakby wyłączenie i skrócenie jednocześnie
18 lip 21:02
ZKS: Chyba, że o to chodzi. Tylko te sformułowanie mi się nie podobało " ... w liczniku dzielimy wyrażenia przez n2 ... " i tego właśnie nie zrozumiałem co autor ma na myśli. emotka
18 lip 21:11
bimbam: https://www.youtube.com/watch?v=PVwOftlNoBI&list=PLWWDiQscgVtf9PnV9XFHUhX3mgXE3-_Sk&index=2 link do filmów zamieszczonych w kanale YT tej osoby. Oprócz granic ciągów ma omówionych wieeeeele innych zagadnień z analizy matematycznej. Wydaje mi się, że zna się na tym, czego uczy.
18 lip 21:12
ZKS: Dlatego nie rozumiałem tego z Twojego zapisu, tak jak to ta osoba zaprezentowała na filmiku i jeszcze Godzio dopisał o co Ci chodzi przez takie sformułowanie i mi wyjaśnił.
18 lip 21:22
bimbam: masz rację emotka − mało precyzyjnie to napisałem
18 lip 21:27
ZKS: Wszystko się wyjaśniło, więc to najważniejsze. emotka Czyli już rozumiesz to zadanie?
18 lip 21:29
bimbam: tak.
18 lip 21:31
pigor: ..., gimnazjum się kłania : licznik i mianownik dzielisz przez n (ja wolę wyłączać n przed nawias), a to oznacza, ze wyrażenie pod pierwiastkiem w liczniku dzielisz przez n2, bo musisz to n włączyć pod ten pierwiastkiem (n=n2) i tyle . ...emotka
18 lip 21:34
bimbam: ... prawda czasem boli emotka
18 lip 21:37