granice ciągu
bimbam: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego licząc granicę ciągu
| | √n2 + 4 | |
lim n→∞ |
| , w liczniku dzielimy wyrażenia przez n 2, nie zaś przez n  |
| | 3n − 2 | |
18 lip 20:46
ZKS:
Nic nie dzielimy tylko wyciągamy największą zmienną z licznika.
√n2 + 4 = √n2(1 + 4/n2) = n√1 + 4/n2
18 lip 20:50
5-latek: To w związku z tym pytanie do kolegi od zegara

dlaczego na końcu jest wyciagniete przed pierwiastek n a nie |n| bo przecież
√n2= |n| ?
Dlazcego można od razu tak zapisac ?
18 lip 20:53
bimbam: uczyłem się od jednej osoby z yt, która właśnie mówiła, że "jedna szkoła" uczy o wyciąganiu
największej zmiennej z licznika, a "druga szkoła" uczy właśnie o dzieleniu przez tą największą
zmienną.
To chyba na to samo wychodzi.
Ale Twój przykład bardzo dobrze obrazuje na czym to polega.
Dziękuję
18 lip 20:55
bimbam: 
5−latku, wydaje mi się, że tam nie ma wartości bezwzględnej, bo w ciągach n∊ℕ
18 lip 20:57
ZKS:
Nie rozumiem tego dzielenia przez największą zmienną, tutaj nic przecież nie dzielimy.
Pokaż na jakiej zasadzie jest to dzielenie, chyba czegoś nie rozumiem.
18 lip 21:00
Godzio:
ZKS dzielenie to tak jakby wyłączenie i skrócenie jednocześnie
18 lip 21:02
ZKS:
Chyba, że o to chodzi.

Tylko te sformułowanie mi się nie podobało
" ... w liczniku dzielimy wyrażenia przez n
2 ... " i tego właśnie nie zrozumiałem co
autor ma na myśli.
18 lip 21:11
18 lip 21:12
ZKS:
Dlatego nie rozumiałem tego z Twojego zapisu, tak jak to ta osoba zaprezentowała
na filmiku i jeszcze Godzio dopisał o co Ci chodzi przez takie sformułowanie i
mi wyjaśnił.
18 lip 21:22
bimbam: masz rację

− mało precyzyjnie to napisałem
18 lip 21:27
ZKS:
Wszystko się wyjaśniło, więc to najważniejsze.

Czyli już rozumiesz to zadanie?
18 lip 21:29
bimbam: tak.
18 lip 21:31
pigor: ..., gimnazjum się kłania :
licznik i mianownik dzielisz przez n (ja wolę wyłączać n przed nawias),
a to oznacza, ze wyrażenie pod pierwiastkiem w liczniku dzielisz przez
n
2, bo musisz to n włączyć pod ten pierwiastkiem (n=
√n2) i tyle . ...
18 lip 21:34
bimbam: ... prawda czasem boli
18 lip 21:37