Co robię źle?
666: Rozwiąż nierówność.
(2x + 4)2 > (2x − 4)2
2x2 + 16x + 16 > 2x2 − 16x + 16
2x + 16x − 2x2 + 16x > −16 + 16
32x >0
18 lip 19:56
ZKS:
Można było skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia
a2 − b2 = (a − b)(a + b), ale Twoje rozwiązanie jest poprawne.
18 lip 20:02
xD: Ja tu widzę źle zastosowane wzory:
4x2 + 16x + 16 − 4x2 + 16x − 16 > 0
32x > 0 /:32
x > 0
x∊(0, ∞)
18 lip 20:03
666: A jak zaznaczyć ten zbiór rozwiązań na osi liczbowej?
Albo w postaci przedziałów.
18 lip 20:05
666: Dlaczego te wzory są źle zastosowane?
18 lip 20:06
ZKS:
Oczywiście nie zwróciłem na to uwagi tylko na końcowy wynik.
18 lip 20:06
666: Bo dwójek też nie potęgowałem?
18 lip 20:09
5-latek: Oczywiście
bo jest wzor (ab)n=(a*b)= an*bn
Zapomina się o tym znaku mnożenia
wiec (2x)2= (2*x)*2= 22*x2= 4*x2= 4x2 (dla uproszczenia zapisu
18 lip 20:17
5-latek: ma być =(a*b)n= .....,
18 lip 20:18
666: A czy ten przykład zrobiłem dobrze?
(x−2)2 − (4 − x)2 ≥ 2,75 + x+14
x2 + 4x + 4 − (16 + 8 + x2) ≥ 114 + x+14
x2 + 4x + 4 − 16 − 8 − x2 ≥ 114 + x+14
4x − 114 ≥ 4 − 16 − 8 + 114
4x − 114 ≥ −17,25
16x4 − x+14 ≥ −17,25
tutaj pomnożyłem x4, aby pozbyć się ułamków, ale nie jestem pewny, czy można robić to przy
odejmowaniu
16x − x + 1 ≥ 69
16x ≥ 69 / :16
x ≥ 4,3125
18 lip 22:21
5-latek: Nalezalo zrobić tak
| | x+1 | |
(x−2)2−(4−x)2≥5,75+ |
| niech będzie Twoim sposobem |
| | 4 | |
| | 11 | | x+1 | |
x2−4x+4−(16−8x+x2) ≥ |
| + |
| (wzor (a−b)2=a2−2ab+b2 (a Ty jak robisz ? |
| | 4 | | 4 | |
Teraz porządkujemy lewa strone nierownosci a prawa sprowadzamy do wspólnego mianownika
| | 11+x+1 | |
x2−4x+4−16+8x−x2≥ |
| |
| | 4 | |
Porzadkujemy dalej
| | 12+x | |
4x−12≥ |
| (teraz ,mnożymy obie strony nierownosci przez 4zeby pozbyć się mianownika |
| | 4 | |
16x−48= 12+x
16x−x= 12+48
15x=60 to x= policz
18 lip 22:44
5-latek: Pod koniec tam gdzie sa znaki rownosci ma być oczywiście (≥)
Rozwiazauje równania i z rozpedu napisałem znak rownosci
18 lip 22:49
666: x = 4
Nie wiedziałem, że 2,75 + x+14 to jedno wyrażenie.
18 lip 22:49
5-latek: Popraw na x≥4
| | x+1 | |
A co do tego 2,75+ |
| to masz dodawanie dwóch wyrazen |
| | 4 | |
| | 3 | | 11 | | x+1 | |
jedno to 2,75= 2 |
| = |
| zamieniłem tak bo w drugim wyrazniu |
| tez mam 4 w |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
mianowniku .
Teraz je dodaje do siebie
| 11 | | x+1 | | 11+x+1 | | 12+x | |
| + |
| = |
| = |
| (dodajesz przecież tak samo jak ulamki (a to |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
szkola podstawowa
18 lip 22:54
AIDS: Widzę, że nie dałeś tu "iksów" na jedną, a wyrazów wolnych na drugą. Dlaczego?
Istnieje jakaś zasada, kiedy tego używać, czy to dla wygody?
20 lip 22:09
AIDS: *jedną i drugą stronę
20 lip 22:10