Dla podanej liczby k obliczyć logarytm
Ł: Dla podanej liczby k podać w postaci liczby całkowitej lub ułamku nieskracalnego wartość liczby
log
4 log
2 4
2k
Coś mi umyka, bo głupoty mi wychodzą.
18 lip 18:21
Godzio:
| | k + 1 | |
log4(log222 * 2k) = log4(2 * 2k) = log42k + 1 = (k + 1)log42 = |
| |
| | 2 | |
18 lip 18:28
Ł: Powiem szczerze, że rozumiem dlaczego w pierwszym nawiasie wykładnik potęgi jest pomnożone
przez 2k.
4 to 22, ale czy to 2k nie powinno być jako kolejne wykładniki, zamiast mnożone przez
wykładnik dwójki?
18 lip 18:48
Ł: Nie rozumiem miało być.
18 lip 18:49
Mila:
4
2k=(2
2)
2k mnożymy wykładniki
2
(2*2k)=2
(2k+1)
log
2[2
(2k+1) ]=
2k+1
| | k+1 | |
log4[2k+1]=(k+1)*ln4(2)= |
| |
| | 2 | |
18 lip 18:56
Ł:
A w tej ostatniej linijce (k+1) jest wynikiem log4? W log2 rozumiem, bo to z definicji
logarytmu, ale przy log4? I skąd tam logarytm naturalny?
18 lip 19:14
Godzio:
Przez przypadek zapewne, powinno być log zwykłe
18 lip 19:21
Mila:
Lapsus ma być: log4...
18 lip 19:26