Trening
5-latek: Zadanie dla
Metisa
Zadanie :
Uloz równanie dwukwadratowe w którym suma kwadratow pierwiaskow jest rowna 50 a iloczyn
pierwiastkow jest rowny 144.
Zadanie nr 2 .
Uloz równanie kwadratowe którego pierwiastki sa sześcianami pierwiastkow równania ax
2+bx+c=0
Pewnie takich zadań nie będzie na maturze ale możesz sprobowac policzyć
18 lip 17:41
5-latek: Zadanie nr 3 :
Może spróbuj rozwiazac takie równanie
| 2−x | | 1−√x | |
| = 4− |
| (ja potem tez sprobuje go rozwiazac |
| 1+√x | | 2 | |
18 lip 18:31
Mariusz:
1. Wzory Viete
2. Wielomiany symetryczne
(Jest taki wzór Newtona który pozwala wyrazić sumę potęg przez
sumę iloczynów wielomianów symetrycznych podstawowych które występują we wzorach Viete)
18 lip 18:33
Mariusz: | 4−2x | | (7+√x)(1+√x) | |
| = |
| |
| 2(1+√x) | | 2(1+√x) | |
4−2x=(7+
√x)(1+
√x)
4−2x=7+8
√x+x
−3−3x=8
√x
−3(1+x)=8
√x
Dla dodatnich x lewa strona jest ujemna a prawa dodatnia
Dla x równego zero nie równanie nie jest spełnione
Dla ujemnych x − dziedzina pierwiastka
Wniosek nie ma takich rzeczywistych x spełniających to równanie
18 lip 18:44
Metis: No i po zabawie
18 lip 18:46
5-latek: To sa zadania tylko dla
Metisa 
Michal ja się pomyliłem i lewa strona tego równania ma być taka
18 lip 18:55
Mariusz: Spróbuj rozwiązać pierwsze dwa (możesz skorzystać z podpowiedzi które zamieściłem wyżej)
a także rozwiązać poprawione trzecie
18 lip 19:11
5-latek: Rownanie n stopnia które ma pierwiaski możesz zapisac tak
(x−x1)(x−x2)(x−x3)(x−x4)******(x−xn)=0
Teraz przypomij sobie jak rozwiązujesz równanie dwukwadratowe to masz dwie pary rozwiazan
rownych co co wartości bezwzględnych ale te rozwiaaznia rownia się znakami
np. x2=4 to x1=2 lub x2=−2
Wiec równanie dwukwadratowe będzie miało postac
(x−x1)(x−x2)(x−x3)(x−x4)=0
Zakladamy ze x3=−x1 i x4=−x2
Wiec nasze równanie przyjmnie postac
(x−x1)(x−x2)(x+x1)(x+x2)=0
(x2−x12)(x2−x22)=0
x4−(x12+x22)x2+(x1*x2)2=0
I dalej się baw już TY (do do zadania nr 1
18 lip 23:32
5-latek:
21 lip 18:25
Metis: Witaj
5−latku 
Jestem zajęty trochę zajęty rwaniem wiśni, zaglądam na forum co jakiś czas

Na chwilkę matematyka odeszła na bok, bo po zrywaniu jestem padnięty
22 lip 21:07
5-latek: Nic mnie szkodzi .
Ale buteleczke nalewki z wisni poprosze
22 lip 21:08
5-latek: I witaj
22 lip 21:09
Metis:
22 lip 21:10