granice ciągów
bimbam: hej
mam obliczyć granicę ciągu, ale nie wiem, czy to jest prawidłowe rozwiązanie
| | 3 | | 10 | |
lim n→∞ ( |
| − |
| ) = |
| | n | | √n | |
| | 3√n − 10n | |
lim n→∞ ( |
| )= // podzieliłem każde wyrażenie przez n |
| | n√n | |
jeśli n→
∞, to:
− mianownik rośnie do
∞
| | 3 | |
− w liczniku: |
| zbiega do zera i zostaje (−10) |
| | √n | |
| | −10 | |
zatem cały nawias to ( |
| )= 0 |
| | coraz większa liczba | |
Czy tak to trzeba rozwiązać
18 lip 17:02
Godzio:
Jak dla mnie jest ok
18 lip 17:04
Mila:
Obie granice są równe 0, nie masz symbolu nieoznaczonego.
g=0−0=0
18 lip 17:05
bimbam: dzięki
18 lip 17:09
bimbam: mam jeszcze pytanie takie dla upewnienia się:
| | stała | |
wiem, że gdy liczę granicę i n→∞, to w przypadku np |
| granica będzie wynosić |
| | n | |
zero, np
| | 5 | |
Czy gdy w mianowniku jest √n, np lim n→∞ |
| ; |
| | √n | |
to też będzie granica wynosić zero

Z ww. przykładu wynika że tak
18 lip 17:14
Mila:
Tak.
18 lip 17:15
bimbam: dzięki
18 lip 17:16