matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f. liniowe
ciąg:
dla jakich wartosci a rozwiazaniem rownania bedzie liczba wieksza od 0? (a + 1)x = 2x − a
7 gru 14:41
Rudy:
(a + 1)x = 2x − a ax + x = 2x − a (a − 1)x + a = 0
−a
x
0
=
> 0 || *(a − 1)
2
a − 1
−a(a − 1) > 0 a ∊ (0,1)
7 gru 14:48