Czy wiesz,że:
AS: Czy wiesz,że:
Obliczanie pierwiastka stopnia n z liczby A > 0 metodą iteracyjną.
Należy wykorzystać wzór iteracyjny
| | xk | | A | |
xk+1 = |
| *[ |
| + n − 1] dla k = 0,1,2,3,... |
| | n | | xkn | |
Przykład:
5√41 (= 2,101632478)
Przyjęto: A = 41 , n = 5 , xo = 2
| | xk | | 41 | |
xk+1 = |
| *[ |
| + 4] |
| | 5 | | xk5 | |
Przybliżenia: x1 = 2,1125 , x2 = 2,101743718 , x3 = 2,101632249
(Przeznaczone dla tych którzy jeszcze tego wzoru nie znają)
18 lip 16:30
Godzio:
Strasznie fajnie
AS, że chce Ci się takie rzeczy pisać, chętnie je sobie notuje
18 lip 16:47
AS: Dziękuję za uznanie,mam bardzo dużo czasu.
Trochę już pamięć szwankuje i wiele tematów spotykanych na FORUM
jest mi obce a nie chce mi się w nie wgryzać.bo mi to już niepotrzebne.
18 lip 17:20
Metis: Kiedyś już ktoś podawał ten sposób na forum.
Mam z resztą chyba gdzieś w zakładkach
18 lip 17:22
Mariusz:
xn−a=0
Metoda stycznych Newtona
18 lip 22:19
AS: Godzio − jeżeli jesteś zainteresowany tym tematem,to podaję
jego uzasadnienie.
n√A = xo + h gdzie xo − pierwsze przybliżenie,h, h − reszta.
Podnoszę obie strony do potęgi n.
| | | | | |
A = (xo + h)n = xon + | xon−1*h + | *xon−2*h2 + ... |
| | | |
Zatrzymując dwa pierwsze wyrazy szeregu mamy
A = xo
n + n*xo
n−1*h
Wyliczam h
Stąd mamy
| | A − xon | |
√A = xo + h = xo + |
| |
| | n*xon−1 | |
| | A*xo | | xo | |
√A = xo + |
| − |
| |
| | n*xon | | n | |
| | A | | 1 | |
√A = xo*[1 + |
| − |
| ] |
| | n*xon | | n | |
| | xo | | A | |
√A = |
| *[ |
| + n − 1] |
| | n | | xon | |
Przepisując na wzór rekurencyjny uzyskamy wzór
| | xk | | A | |
xk+1 = |
| *[ |
| + n − 1] dla k = 0,1,2,3,... |
| | n | | xkn | |
19 lip 09:22
Godzio:
Dzięki
19 lip 22:53