wykresy
ciekawski: Czy y = f( |x| ) to f(x) odbite od OY?
18 lip 16:03
Mila:

Tak, ale tylko to co z prawej strony OY.
y=f(|x|) gdzie
f(x)=x2−2x−3
18 lip 16:13
ciekawski:
Nie wiem czy rozumiem. Dla x≥0 robię wszystko normalnie, a dla x<0 odbijam względem OY
czyli np. zamiast (−2,3) będzie (2,3)?
18 lip 16:20
ciekawski: a właściwie to czy mogę patrzeć na to tak, że jak mam |x| to dla x<0 zamieniam na
−x a dla x≥0 zostawiam x?
18 lip 16:22
Mila:
Na konkretnym przykładzie tłumaczę.
I sposób:
1) Rysujesz wykres f(x)=x2−2x−3 dla x≥0
( ja rysuję cały wykres f(x) i "zapominam" o tej części z lewej strony OY)
2) Narysowany wykres "odbijasz " względem OY i otrzymujesz wykres
g(x)=f(|x|)=x2−2|x|−3
II sposób
Jeżeli masz narysować g(x)=x2−2|x|−3
1) rozpisujesz wzór funkcji, aby nie było |x|
|x|=x dla x≥0
g(x)=x2−2x−3 rysujesz
2) |x|=−x dla x<0
g(x)= x2+2x−3 rysujesz dla x<0
18 lip 16:34
ciekawski:
To robiąc pierwszym sposobem robię prawą stronę i odbijam względem OY otrzymując lewa
i mam całość?
18 lip 16:37
Mila:
Zgadza się .
18 lip 16:42
ciekawski: Dziękuje
18 lip 16:53
Mila:
18 lip 17:03