Rownanie nr 3
5-latek: Rozwiaz równanie :
| | x−5 | | x−4 | | 7 | | x+2 | |
√ |
| +√ |
| = |
| *√ |
| |
| | x+2 | | x+3 | | x+2 | | x+3 | |
18 lip 15:42
Benny: Dziedzinę zapisz, a ja Ci pokaże jak to obliczyć.
| | x−5 | | x−4 | | 7 | | x+2 | |
√ |
| +√ |
| = |
| *√ |
| /*√(x+2)(x+3) |
| | x+2 | | x+3 | | x+2 | | x+3 | |
√(x−5)(x+3)+
√(x−4)(x+2)=7
√(x−5)(x+3)=7−
√(x−4)(x+2) /()
2
Dokończysz?
18 lip 16:27
5-latek: Za szybko wyslalem
Wie robie go dalej
Zalozenie:
| x−5 | |
| ≥0 to x∊(−∞,−2)U<5,∞) |
| x+2 | |
| x−4 | |
| ≥0 to x∊(−∞ −3)U<4,∞) |
| x+3 | |
x+2≠0 to x≠−2 (ale to zalozenie już mielismy
| x+2 | |
| ≥0 to x∊(−∞,−3)U(−2,∞) |
| x+3 | |
Wiec x∊(−
∞.−3)∪<5,
∞)
Rozpiszse sobie to tak
| √x−5 | | √x−4 | | 7 | | √x+2 | |
| + |
| = |
| * |
| |
| √x+2 | | √x+3 | | x+2 | | √x+3 | |
Mnoze obie strony przez
√x+2*
√x+3 i dostane
| | 7 | | √x+2 | |
√x−5*√x+3+√x−4*√x+2= |
| * |
| *√x+2*√x+3 |
| | x+2 | | √x+3 | |
| | 7*(√x+2)2 | |
√x−5*√x+3+√x−4*√x+2= |
| |
| | x+2 | |
√(x−5)(x+3)+
√(x−4)(x+2)=7
√(x−5)(x+3= 7−
√(x−4)(x+2)
następne zalozenie (x−5)(x+3)≥0 to x∊∊(−
∞.−3)U<5
∞) (wylaczylem tutaj (−3) z rozwiązania bo
wcześniej zalozylem ze x≠−3 (czy dobrze ?
idalej zalozenie 7−
√(x−4)(x+2)≤0 to
√(x−4)(x+2)≤7 /
2
(x−4)(x+2)≤49
Z tego mi wyda dwa pierwiastki
x
1= 1−
√58≈(−6,62)
x
2= 1+
√58≈ 8,62
x∊<1−
√58,1+
√58>
Z tych zalozen wychodzi x∊(<1−
√58 , −3)U(<5, 1+
√58>
√(x−5)(x+3)=7−
√(x−4)(x+2)2
(x−5)(x+3)= 49−14
√(x−4)(x+2)+(x−4)(x+2) (porzadkuje
x
2−2x−15= 49−14
√(x−4)(x+2)+x
2−2x−8
14
√(x−4)(x+2)=56
2 i x∊(−
∞−2)U <4,
∞)
196(x−4)(x+2)= 3136
(x−4)(x+2)= 16
x
2−2x−8=16
x
2−2x−24=0
Δ= 4+96=100
√100=10
x
1= 12/2=6 jest rozwiązaniem
x
2=−4
Teraz tak . Rozwiazalem te równanie metoda rownan rownowaznych .
Wiec oba pierwiastki powinny spelniaxc to równanie bo x∊(−
∞,−2) U<4,
∞)
Rozwiazania mi wyszly takie jak w odpowiedzi z tym ze autor odrzuca rozwiązanie x=−4
bo faktycznie dla x=−4 wychodzi
3,5
√2= −3,5
√2 (falsz
Wiec wychodzi na to ze nawet rozwiazujac metoda rownan rownowaznych można tez zlapac
pierwiastki obce
18 lip 17:15
5-latek: Benny tak długo liczyłem to równanie i nie widziałem Twojego wpisu
18 lip 17:16
5-latek: [P[Benny może sprawdz jeszcze tam gdzie sa zalozenia czy dobre one sa
18 lip 17:20
Benny: No właśnie x=−4 odpada, bo brakuje Ci założenia na początku do prawej strony. Po lewej stronie
masz sumę pierwiastków, czyli liczbę nieujemną, więc po prawej też musisz mieć.
| | 7 | |
albo oba czynniki są dodatnie albo oba ujemne. Oczywiście oba ujemne odpadają, więc |
| |
| | x+2 | |
musi być dodatnie a tak się stanie dzieję dla x>−2
18 lip 17:44
Mila:
Lewa strona równania jest nieujemna ⇒x+2>0⇒x+3>0 i x−5≥0 i x−4≥0⇔x≥5
18 lip 17:46
5-latek: No tak . trochę to trudne do zrozumienia dla mnie już
18 lip 17:51
Metis: Co do dziedziny to lepiej zapisać tak, by nie rozwiązywać wyrażeń wymiernych.
x−5≥0 ⋀ x−4≥0 ⋀x+2>0 ⋀x+3>0
x≥5 ⋀ x≥4⋀ x>−2 ⋀ x>−3
Zatem x≥5
18 lip 17:53
5-latek: Oj
Metis chyba nie można sobie tak napisac bo
| √x−5 | |
| wtedy masz x−5≥0 i x−2>0 |
| √x+2 | |
| | x−5 | | x−5 | |
a √ |
| to |
| ≥0 dla x≠−2 |
| | x+2 | | x+2 | |
Chociaz znowu mogę się mylic
18 lip 18:02
5-latek: i znowu nie dokonczylem
czyli dalej
(x−5)(x+2)≥0 dla x∊(−∞ −2)U<5, ∞) sa inne dziedziny takich wyrazen
18 lip 18:04
5-latek: Może lepiej sobie teraz wyjasnic takie wątpliwości niz potem na maturze się zastaniawiac .
Wiec może ktoś teraz wyjasni ?
18 lip 18:09
ZKS:
Oczywiście, że wyrażenia nie są równoważne. Pokazałeś to przez inne dziedziny obydwu wyrażeń.
18 lip 18:10
ZKS:
Łatwo to pokazać na dowolnych liczbach,
| | −2 | | √−2 | |
( |
| )1/2 = 2 natomiast |
| nie istnieje w zbiorze liczb rzeczywistych. |
| | −1 | | √−1 | |
18 lip 18:12
ZKS:
Oczywiście miało być " ... = √2 ... ".
18 lip 18:14
5-latek: Witaj
ZKS 
Tak wlasnie myslalem .
18 lip 18:15
Mila:
Metis przeczytaj dwa wpisy : 17:44 i 17:46.
Popatrz na lewą stronę równania , a potem na prawą i staraj się zrozumieć problrm.
18 lip 18:16
18 lip 18:17
ZKS:
Kiedy a ≥ 0 ∧ b > 0.
18 lip 18:20
Metis: Jasne

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, a wy oczywiście macie rację
18 lip 18:23
ZKS:
Witaj
5−latek.
18 lip 18:24