matematykaszkolna.pl
Równoważności zdań logicznych Przemysław: Proszę o pomoc z dowodami poniższych równoważności (wiem, że mogę sprawdzić wszystkie możliwości ale to trochę niemądre) p⋀(q⋁r)≡(p⋀q)⋁(p⋀r) p⋁(q⋀r)≡(p⋁q)⋀(p⋁r)
18 lip 13:24
Bogdan: rysunek Np. metodą zero−jedynkową
18 lip 14:09
Przemysław: Dziękuję, ale tutaj właśnie sprawdziłeś wszystkie możliwości
18 lip 14:15
Bogdan: No to co? Co w tym niemądrego?
18 lip 14:16
Przemysław: Możliwości może być dużoemotka No może nie jest to niemądre, ale takie mechaniczne, komputerowe Myślałem, że może jest jakiś taki "fajny" sposób
18 lip 14:20
Eta: przykład 2/ L=x∊[pv(q⋀r)]⇔ x∊p v x∊(q⋀r) ⇔ x∊p v(x∊q⋀x∊r) ⇔ x∊p v x∊q ⋀x∊pvx∊r⇔x∊(pvq)⋀x∊(pvr)⇔ x∊[(pvq)⋀(pvr)]=P podobnie wykaż .... przykład 1/
18 lip 14:46
Przemysław: (x∊[p⋀(q⋁r)])⇔(x∊p⋀x∊(q⋁r))⇔(x∊p⋀(x∊q⋁x∊r))⇔((x∊p⋀x∊q)⋁(x∊p⋀x∊r))⇔ ⇔((x∊p⋀q)⋁(x∊p⋀r))⇔x∊[(p⋀q)⋁(p⋀r)] Jakoś tak? Ale czy w 3. przejściu nie korzystam z tego, co mam dopiero udowodnić? Mam na myśli: skąd wiadomo, że (x∊p⋀(x∊q⋁x∊r))⇔((x∊p⋀x∊q)⋁(x∊p⋀x∊r)) ?
18 lip 14:59