Rownania i nierownosci nr 2
5-latek: √3x−1−√x−1=2
Zalozenie x≥1
√3x−1= 2+√x−1/2
3x−1=4+4√x−1+x−1
2x−2= 4√x−1 /2
(2(x−1))2−16(x−1)=0
(x−1)[ 4(x−1)−16]=0
x−1=0 to x=1 (spelnia równanie
4(x−1)−16=0
to x=5 .
18 lip 09:13
Benny: Witaj 5−latku.
Błąd w 4 linijce.
18 lip 09:32
5-latek: Czesc

Co zle zrobiłem ?
18 lip 09:34
Benny: 3x−1=4+4√x−1+x−1
3x−1−4−x+1=4√x−1
2x−4=4√x−1
x−2=2√x−1
18 lip 09:48
5-latek: OK

Poprawie już w zeszycie
18 lip 10:04
Benny: Sprawdź na końcu, bo możesz o czymś zapomnieć
18 lip 10:08
Benny: I jaki wynik otrzymałeś?
18 lip 11:21
5-latek: Już poprawiam
x−2= 2√x−1/2
x2−2x+4−4(x−1)=0
x2−6x=0
x(x−6)= 0
x=0 lub x=6
Rozwazaniem jest x=6
Rozwiazanie x=0 odpada
18 lip 12:11
Benny: Znowu źle

(x−2)
2=x
2−4x+4
−4(x−1)=−4x+4

Dodatkowe założenia:
po prawej stronie mamy pierwiastek, więc po lewej wyrażenie musi być ≥0, x≥2
18 lip 12:20
5-latek: Post 12:11 jest zle (zamiast w zeszycie rowiazywalem tutaj na zywo i się machnalem

ma być
x
2−4x+4 −4x+4 =0
x
2−8x+8=0
Δ=64−32= 32
√32=4
√2
| | 8−4√2 | | 4(2−√2 | |
x1= |
| = |
| )= 2(2−√2) >1(wiec jest rozwiazniem |
| | 2 | | 2 | |
x
2= 2(2+
√2)>1 jest rozwiazniem
Teraz się chyba nie machnalem
18 lip 12:28
5-latek: Przeczytalem twój post 12:20 wiec w takim układzie jest tylko rozwiazniem x=2(2+
√2)
Dobrze . Będę pamietal aby robic te zalozenia przy każdym pierwiastku gdzie wystepuje . Dzieki
18 lip 12:33
Benny: Wystarczy sprawdzenie i już wiadomo, że coś jest nie tak
18 lip 12:38