Przekrztałcenia geometryczne
Calineczka:): a) Znajdź współrzędne obrazów punktu A=(−2, 3):w symetrii względem punktu (0,0) i w symetrii
względem osi x.
b) Znajdź współrzędne obrazów punktu B=(2, 4) w symetrii względem punktu (3,1) i w symetrii
względem prostej o równaniu y= −1
7 gru 14:38
Rudy: ad a)
x'A = xA + 2(xO − xA) = −2 + 2(0 + 2) = 2
y'A = yA + 2(yO − yA) = 3 + 2(0 − 3) = −3
A' = (2,−3)
7 gru 15:16
Rudy: względem osi Ox:
x''A = xA = −2
y''A = − yA = −3
A'' = (−2,−3)
7 gru 15:17
Rudy: ad b)
w symetrii środkowej względem punktu (3,1)
x'B = xB + 2(xO − xB) = 2 + 2(3 − 2) = 4
y'B = yB + 2(yO − yB) = 4 + 2(1 − 4) = −2
B' = (4,−2)
7 gru 15:20
Rudy: w symetrii osiowej względem prostej y=−1
x''B = xB = 2
y''B = yB + 2(yoś − yB) = 4 + 2(−1 − 4) = −6
B'' = (2,−6)
7 gru 15:23
Calineczka:): Rudy: ad a)
x'A = xA + 2(xO − xA) = −2 + 2(0 + 2) = 2
y'A = yA + 2(yO − yA) = 3 + 2(0 − 3) = −3
A' = (2,−3)
A co to jest to xO? skąd to się wzieło?
7 gru 18:26
Rudy: współrzędne środka symetrii, w tym przypadku punktu (3,1)
7 gru 18:27
Rudy: a w pierwszym podpunkcie (0,0)
7 gru 18:31
Calineczka:): Nie rozumiem skąd się to wszystko bierze.... możesz mi to jakoś wyjaśnić? ...
7 gru 19:20
Calineczka:): 
7 gru 20:32
7 gru 22:50
Rudy: to po kolei, czego nie rozumiesz od początku?
7 gru 23:33
Rudy:

najpierw rysunek do punktu pierwszego
7 gru 23:36
Rudy: Najpierw symetria środkowa względem punktu (0,0)
Odległość punktu A od punktu O musi być taka sama jak punktu O od punktu A' (na obrazku A1)
Najłatwiej zdefiniować sobie wektor AO i potem taki sam wektor przyłożyć do punktu O żeby
znaleźć obraz A' w tej symetrii.
Punkt A ma współrzędne (−2, 3), wektor AO = [2, −3]
Przykładając ten wektor do punktu O otrzymujemy (0,0) + [2,−3] = (2, −3) = A'
7 gru 23:39
Rudy: użyłem wektora bo te punktu leżą na jednej prostej, należy zachować kierunek
7 gru 23:40
Rudy: Symetria względem prostej Ox zamienia rzędną (yA) na przeciwną, przy czym odcięta (xA)
zostaje taka sama. Wtedy punkt A (−2,3,) w symetrii względem osi Ox ma obraz A' (−2,−3)
7 gru 23:42
Calineczka:): oki teraz rozumiem

jak zobaczyłam obrazek to wiem o co chodzi
7 gru 23:42
Calineczka:): A to drugie jak będzie rozrysowane? bardziej przydaje mi sie obrazek

wzgledem punku wiem ale
tego y= −1 niebardzo
7 gru 23:47
zet:
Pomogę
7 gru 23:48
zet:
Ok

już masz wyjaśnione
7 gru 23:50
Calineczka:): więc jak?
7 gru 23:57
Rudy: rysuję
8 gru 00:09
Calineczka:): Oki dziękuje bardzo za pomoc
8 gru 00:09
Calineczka:): Hmm przepraszam że tak mące ale ja wole mieć zadania tak rozpisane jakby to napisać jak
"głąbkowi" bo wtedy wiem skad co sie wzielo i rozumiem

tak mnie uczyli i chce dalej sie tak
uczyc

moze dziwne podejscie ale nie lubie skrótami
8 gru 00:11
Rudy:

Odległość punktu B od prostej y = −1 jest y
B − (−1) = 4 + 1 = 5
i o tyle w dół należy szukać obrazu B' w symetrii osiowej
Odcięta (x
B) się nie zmienia.
Stąd:
x''
B = x
B = 2
y''
B = y
B + 2(y
oś − y
B) = 4 + 2(−1 − 4) = −6
B'' = (2,−6)
8 gru 00:14
Rudy: Do wartości yB dodajemy dwa razy wektor [0, −5], bo 5 jest odległością B od osi y = −1, a
ponieważ jest pozioma to poruszamy się wzdłuż osi Oy
Nie wiem czy już nie za dużo "natłumaczyłem",żeby się nie stało zbyt skomplikowane.
Oczywiście inaczej, bardziej skomplikowanie, należałoby podejść gdyby była to symetria względem
jakiejś dowolnej prostej y = ax + b.
Należy wtedy znaleźć odległość punktu od prostej, znaleźć rzut punktu na prostą, wyznaczyć
wektor i dodać go dwa razy. Mechanizm ten sam, tylko obliczenia bardziej zawiłe.
Zrozumiałaś Calineczko?
8 gru 00:19
Calineczka:): Ojoj myślałam myślalam czytałam czytałam

i w końcu zrozumialam

Dziękuje bardzo za
cierpliwość

8 gru 00:47
Rudy: powodzenia
8 gru 00:50