Rownania i nierownosci
5-latek: Muszse doprowadzić do najprostszsej postaci takie wyrażenie( bez wyznaczania dziedziny )
| 1 | | 1 | | 4 | | 2 | |
| + |
| *√ |
| + |
| to ostatnie wyrażenie cale jest pod pierwiastkiem |
| 9 | | x | | 9 | | x2 | |
Zaczalem robic to tak:
| | 1 | |
czynnik |
| wsadzam pod pierwiastek i dostaje |
| | x | |
| 1 | | 4 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| +√ |
| * |
| + |
| * |
| |
| 9 | | 9 | | x2 | | x2 | | x2 | |
| 1 | | √4x2+18 | |
| + |
| (sprowadzam do wspólnego mianownika |
| 9 | | 3x2 | |
czy do tej pory jest dobrze ? Proszę o sprawdzenie
17 lip 23:16
henrys: hmm, 5−latku, a wstaw x=−1?
17 lip 23:26
5-latek: A może lepiej było wykonać działanie pod pierwiastkiem i dopiero np. to cale wyrażenie
podnieść do potęgi drugiej ?
17 lip 23:27
5-latek: Czesc

Tutaj bardziej mi chodzi o sposób rozwiązania tego
czy jest na razie ok ? Czy można to bardziej prościej zrobić ?
17 lip 23:30
henrys: no czesc, czesc

, a wiesz konkretnie do jakiej postaci masz to doprowadzić?
17 lip 23:33
tak sobie mysle :):
√x2 = |x|
17 lip 23:37
5-latek: Nie wiem dlatego ze jest to prawa strona takiego równania po podniesieniu do potęgi drugiej
Rownanie jest takie
| 3+x | | 1 | | 1 | | 4 | | 2 | |
| = √ |
| + |
| *√ |
| + |
| |
| 3x | | 9 | | x | | 9 | | x2 | |
czyli to wyrażenie które napisałem w 1 poscie jest jeszcze pod pierwiastkiem
Intersesuje mnie tylko ta prawa strona tego równania
17 lip 23:39
Mila:
A po co to masz zrobić?
17 lip 23:39
Mila:
Już wiem.
17 lip 23:40
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam serdecznie
17 lip 23:42
henrys: 5−latku ja chyba coś źle rozumiem, ale to już bodajże drugie zadanie, w którym chcesz wykazać
tożsamość.
17 lip 23:59
henrys: Masz rozwiązać równanie czy doprowadzić prawa stronę do lewej?
18 lip 00:01
Mila:
x≠0
| 3+x | | 3 | | x | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 3x | | 3x | | 3x | | x | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| )2= |
| + |
| *√49+2x2⇔ |
| | x | | 3 | | 9 | | x | |
| 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| *√49+2x2⇔ |
| x2 | | 3x | | 9 | | 9 | | x | |
| 1 | | 2 | | 1 | |
| + |
| = |
| *√49+2x2 /*x2 |
| x2 | | 3x | | x | |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
1+ |
| x+ |
| x2=x2*(49+ |
| ) |
| | 3 | | 9 | | x2 | |
========
Zgadza się odpowiedź?
18 lip 00:23
Mila:
Teraz policz jeszcze raz samodzielnie.
18 lip 00:28
5-latek: Zgadza się odpowiedz

Niepotrzebnie bralem się najpierw za przekształcenie tego pierwiasta z prawej strony bo po
podniesieniu do kwadratu lewej dużo się wyjasnilo (nauczka na przyslosc
18 lip 00:29
Mila:
Najważniejsze, że zrobione.
Dobranoc.
18 lip 00:31
5-latek: dziekuje za pomoc w rozwiiazaniu

Troche to było trudne równanie
18 lip 00:32
5-latek: Dobrej nocy
18 lip 00:33
5-latek: Oj przepraszam kolego

W ferworze walki z tym równaniem przeoczyłem Twoje wpisy

.
Nalezalo rozwiazac równanie .
Myslalem ze ono będzie bardzo trudne i wzialem się za prawa strone najpierw
18 lip 01:03
henrys: ufff

widzę, że jednak chodziło o rozwiązanie równania
18 lip 01:07