Podzielność liczb przez 7.
AIDS: Jak znaleźć liczby trzycyfrowe podzielne przez 7? Muszę wiedzieć, ile jest takich liczb
naturalnych.
17 lip 19:54
PW: 105:7 = 15, a więc pierwszą trzycyfrową podzielną przez 7 jest 105. Następną jest 107+7, dalszą
105+2·7, ...
Ostatnia musi spełniać nierówność
105 + n·7 ≤ 999
17 lip 20:04
PW: Dokładniej mówiąc ostatnią (największą) trzycyfrową liczbą podzielną przez 7 jest liczba
105 + n·7,
taka że n jest największą liczbą naturalną spełniającą powyższą nierówność.
17 lip 20:30
Dominik:
105 , 112 , 119,....., 994
15*7, 16*7, 17*7,...,142*7 n=142−15+1=128
17 lip 20:39
AIDS: Czyli wystarczyło zastosować wzór na ciąg geometryczny?
18 lip 18:01
Godzio: A jak Ci potrzeba ile jest takich liczb to wystarczy:
Ile jest liczb trzycyfrowych? 999 − 100 + 1 = 900
Ile jest wśród nich podzielnych przez 7? 900 : 7 ≈ 128,57 ⇒ jest 128 liczb podzielnych przez 7
18 lip 18:05