Wyznacz liczbę spełniającą równianie.
Bogdan: Wyznacz dodatnią liczbę x spełniającą równanie: x6=(8,1*105)*(9*10−10).
17 lip 15:54
Benny: x6=8,1*105*9*10−10
x6=92*10−1*9*10−5
x6=36*10−6
x=3*10−1
x=0,3
17 lip 15:59
Bogdan:
Zapis Benny raczej tak powinien wyglądać:
x6 = ... = ... = ... ⇒ x = ... = ...
x6 = 81*104*9*10−10 = 36*10−6 = 0,36 ⇒ x = ... ∨ x = ...
są 2 rozwiązania
17 lip 17:01
Benny: Jasne
Bogdan, że są dwa rozwiązania, ale w poleceniu jest "dodatnią"
17 lip 17:12
Bogdan:
Trzeba jednak podać każde rozwiązanie, a następnie to, które jest sprzeczne
skomentować określeniem np. słowem "sprzeczność"
17 lip 17:24
Bogdan: Dziękuję wszystkim.
19 lip 10:24