Proszę o rozwiązanie :)
Krzyś: Rozwiąż nierówność:
x2−3x(x−1)≤2(x−1)(x+1)−4x
17 lip 14:14
Krzyś: Pomoże ktoś?
17 lip 15:17
pigor: ...kurde, tak słabo z Tobą
x2−3x(x−1) ≤ 2(x−1)(x+1)−4x ⇔ x
2−3x
2+3x ≤ 2(x
2−1)−4x ⇔
⇔ −2x
2+3x ≤ 2x
2−2−4x ⇔ 0 ≤ 4x
2−7x−2 ⇔
⇔
4x2−7x−2 ≥ 0 i
Δ= 7
2+4*4*2= 81 ⇒
√Δ= 9 , zatem
x=
18(7−9)= −
18 lub x=
18(7+9) =2; odp.
x∊{−18,2} . ...
17 lip 15:33
Krzyś: W odpowiedziach jest x∊ (−∞ ; −14} u {2;∞]
17 lip 15:42
5-latek: Powiem CI tak .
ja także mam kłopoty z niektórymi przekształceniami ,ale z takimi to nie
To równanie do pewnego momentu rozwiazuje się w pamięci
Lewa =−2x
2+3x
=======
natomiast P= 2x
2−2−4x
============
L= x
2−3x(x−1)= x
2−3x
2+3x= −2x
2+3x
P= 2(x−1)(x+1)−4x = 2(x
2−1)−4x = 2x
2−2−4x
Chociaz mogę dalej w pamięci liczyc to sobie to będę pisal
−2x
2+3x≤2x
2−4x−2
−2x
2−2x
2+4x+3x+2≤0
−4x+7x+2≤0 (mnoze przez (−1) i zmieniam zwrot nierownosci
4x
2−7x−2≥0
Δ= 49+32=81 to
√81=9
Wiec jeśli z takimi nierownosciami masz klopoty to bierz się za liczenie następnych przykladow
17 lip 16:14
5-latek: Delte i x1 i x2 liczyłem w pamięci .
teraz wyznacz rozwiązanie
17 lip 16:16
5-latek: Ty sobie rozpisuj to jeśli nie wiesz
Jeśli nie będziesz robil podobnych przykladow to nigdy się nie nauczysz
Np. nie zauważysz tego ze (x+1)(x−1)= x2−1−− ze wzoru (a−b)(a+b)= a2−b2 (dlatgo ja tak
szybko prawa strone policzyłem w pamięci
Po za tym pomnozyc jakas liczbe przez to co jest w nawiasie tez nie powinno sprawiać kłopotu
uczniowi liceum .
Masz jeszcze trochę wakacji wiec poswiec po godzinie dziennie sobie na takie przykłady
17 lip 16:24
Krzyś: Dzięki wielkie, biorę się do pracy!

undefined
17 lip 16:39
diretto:
pigor .... "kurde, tak słabo z Tobą?"

w tym momencie:
...........
4x
2−7x−2≥0
odp:
x∊(−∞, −14> U <2,∞)
17 lip 22:38
5-latek: diretto Pozdrawiam
pigor miał chwile slabosci tak jak ja przed chwila . Wlasnie wypiłem butelke cydru
17 lip 22:46