matematykaszkolna.pl
granica xe^1/x john2: limx−>0+ x * e1 / x Da się to zrobić, nie stosując reguły?
17 lip 14:11
Mila: A dlaczego nie chcesz stosować reguły de l' Hospitala, skoro upraszcza problem?
17 lip 21:21
john2: Jestem po prostu ciekaw, jak to zrobić bez reguły. A raczej się da, bo jest to zadanie w Krysickim i Włodarskim przed wprowadzeniem tej reguły. Wszystkie granice z tego rozdziału dało się bez reguły zrobić.
17 lip 21:30
Mariusz: A jakie metody masz do dyspozycji ? Z trzech ciągów(funkcji) można korzystać Podstawień możesz używać ?
17 lip 21:54
Mila: Może tak : x>0 x=(xx)1x
17 lip 21:55
john2: Mariusz jedyne ograniczenie to nie regułą de l'Hospitala. Mila Ciekawa sztuczka, wydaje się działać, dzięki.
17 lip 22:02
john2: Chociaż chyba jednak nie, albo coś mylę: limx−>0+ (xx)1 / x * e1 / x limx−>0+ (xx * e)1 / x i mam 00
17 lip 22:05
Mariusz: lim x→0+xe1/x t=e1/x
 1 
ln(t)=

x 
 1 
x=

ln(t) 
 t 
lim t→

ln(t) 
1<ln(t)<t
1 ln(t) t 

<

<

t t t 
1 ln(t) 1 

<

<

t t t 
 t 
t<

<t
 ln(t) 
 t 
lim t→

=
 ln(t) 
17 lip 22:38
Mariusz: Chyba złe szacowanie skrajne ciągi ograniczające logarytm nie są sobie równe Przy granicy w nieskończoności wystarczy szacowanie z jednej strony
17 lip 22:52
john2: Aha. Dziękuję.
17 lip 22:57
Mila:
 e1x 
lim x→0+

1 

x 

teraz podstawienie:
1 

=u
x 
limx→0+(u)= Może teraz będzie łatwiej?
 eu 
limu→

u 
17 lip 23:11
Mariusz: Gdyby dało się poprawnie ograniczyć ten logarytm (nierówności które podałem są prawdziwe ale nic nie wnoszą bo ciągi skrajne które ograniczają logarytm mają różne granice) Jeżeli nie chcemy korzystać z reguły de l'Hospitala to logarytmu można się pozbyć np szacując go i korzystając z trzech ciągów(funkcji) albo zrobić w argumencie logarytmu liczbę e po drodze korzystając z ciągłości Mila co dalej ?
 eu+1 
Łatwo wykazać że limu→0{

}=1
 u 
ale tutaj u→
17 lip 23:44
Mariusz:
 eu−1 
limu→0

u 
Chyba zrobiłem literówkę
17 lip 23:45
henrys: mariusz u→
17 lip 23:57
Mariusz: Wiem napisałem że przy u→0 byłoby łatwiej jeśli mamy takie ograniczenia (bez Hospitala) Napisałem wcześniej "ale tutaj u→"
18 lip 00:23
Mariusz: poza tym gdyby u→0 to nie byłoby symbolu nieoznaczonego
18 lip 00:25
kyskem: Można skorzystać z rozwinięcią funkcji eksponens w szereg i w koncu dostaniemy do policzenia granice: e(u−1) gdy u−−> , co równe jest .
18 lip 23:29
kyskem: Lub można skorzystać z nierówności, że exp(x)>x2 i nastepnie korzystajac z tw. od dwóch ciągach otzrymujemy bezposrednio, ze exp(x)/x gdy x−−> równa się .
18 lip 23:36