granica xe^1/x
john2: limx−>0+ x * e1 / x
Da się to zrobić, nie stosując reguły?
17 lip 14:11
Mila:
A dlaczego nie chcesz stosować reguły de l' Hospitala, skoro upraszcza problem?
17 lip 21:21
john2: Jestem po prostu ciekaw, jak to zrobić bez reguły. A raczej się da, bo jest to zadanie w
Krysickim i Włodarskim przed wprowadzeniem tej reguły. Wszystkie granice z tego rozdziału dało
się bez reguły zrobić.
17 lip 21:30
Mariusz: A jakie metody masz do dyspozycji ?
Z trzech ciągów(funkcji) można korzystać
Podstawień możesz używać ?
17 lip 21:54
Mila:
Może tak :
x>0
x=(xx)1x
17 lip 21:55
john2: Mariusz
jedyne ograniczenie to nie regułą de l'Hospitala.
Mila
Ciekawa sztuczka, wydaje się działać, dzięki.
17 lip 22:02
john2: Chociaż chyba jednak nie, albo coś mylę:
limx−>0+ (xx)1 / x * e1 / x
limx−>0+ (xx * e)1 / x
i mam 00
17 lip 22:05
Mariusz:
lim
x→0+xe
1/x
t=e
1/x
1<ln(t)<
√t
17 lip 22:38
Mariusz: Chyba złe szacowanie skrajne ciągi ograniczające logarytm nie są sobie równe
Przy granicy w nieskończoności wystarczy szacowanie z jednej strony
17 lip 22:52
john2: Aha. Dziękuję.
17 lip 22:57
Mila:
teraz podstawienie:
lim
x→0+(u)=
∞
Może teraz będzie łatwiej?
17 lip 23:11
Mariusz:
Gdyby dało się poprawnie ograniczyć ten logarytm
(nierówności które podałem są prawdziwe ale nic nie wnoszą bo
ciągi skrajne które ograniczają logarytm mają różne granice)
Jeżeli nie chcemy korzystać z reguły de l'Hospitala
to logarytmu można się pozbyć np szacując go i korzystając z trzech ciągów(funkcji)
albo zrobić w argumencie logarytmu liczbę e po drodze korzystając z ciągłości
Mila co dalej ?
| | eu+1 | |
Łatwo wykazać że limu→0{ |
| }=1 |
| | u | |
ale tutaj u→
∞
17 lip 23:44
Mariusz:
Chyba zrobiłem literówkę
17 lip 23:45
henrys: mariusz u→∞
17 lip 23:57
Mariusz: Wiem napisałem że przy u→0 byłoby łatwiej jeśli mamy takie ograniczenia (bez Hospitala)
Napisałem wcześniej "ale tutaj u→∞"
18 lip 00:23
Mariusz: poza tym gdyby u→0 to nie byłoby symbolu nieoznaczonego
18 lip 00:25
kyskem: Można skorzystać z rozwinięcią funkcji eksponens w szereg i w koncu dostaniemy do policzenia
granice: e(u−1) gdy u−−> ∞, co równe jest ∞.
18 lip 23:29
kyskem: Lub można skorzystać z nierówności, że exp(x)>x2 i nastepnie korzystajac z tw. od dwóch
ciągach otzrymujemy bezposrednio, ze exp(x)/x gdy x−−> ∞ równa się ∞.
18 lip 23:36