matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartosc dla a=3/4 i b=8/9
whahazhutou:
Oblicz wartosc dla a=3/4 i b=8/9
(a
−1
b
2
)
−3
a
−2
b
5
a
2
:(ab)
3
Jak to skrocic by nie wychodzily tysiace?
17 lip 13:28
pigor:
..., np. tak :
(a
−1
b
2
)
−3
a
−2
b
5
a
3
b
−6
a
−2
b
5
=
=
a
2
: (ab)
3
a
2
: (a
3
b
3
)
ab
−1
ab
−1
a
3
b
3
a
4
b
2
=
=
=
=
(ab)
2
,
a
2
: (a
3
b
3
)
a
2
a
2
zatem
(
3
4
*
8
9
)
2
=
(
2
3
)
2
=
4
9
. ...
17 lip 15:10