log i wyklad nr 9
5-latek: I jeszcze taki układ mam do rozwiązania
{log2x+log4y+log4z=2
{log3y+log9z+log9x=2
{log4z+log16x+log16y=2 zalozenie x,y,z >0
{log2x+0,5log2y+0,5log2z=log24
{log3y+0,5log3z+0.5log3x=log39
{log4z+0,5log4x+0,5log4y= log416
{log2(x*√y*√z= log24
{log3(y*√z*√x=log39
{log4(z*√x*√y=log416
{x*√y*√z=4
{y*√z*√x=9
{z*√x*√y=16
Teraz jak się zabrać do takiego układu ?
17 lip 01:05
ZKS:
Pierwszy lepszy pomysł co mi wpadł to wymnożyć stronami, wtedy
(xyz)
2 = (2 * 3 * 4)
2 ⇒ xyz = 24
Teraz się bawimy tym co mamy
| | 2√6 | | 2√6 | |
xyz = 24 ⇒ 1o √yz = |
| ⇒ 2o √x = |
| |
| | √x | | √yz | |
1
o wstawiamy do pierwszego równania i obliczymy x,
2
o wstawiamy do drugiego równania i obliczymy y.
17 lip 02:41
ZKS:
| | 2 | | 27 | | 32 | |
x = |
| ∧ y = |
| ∧ z = |
| . |
| | 3 | | 8 | | 3 | |
17 lip 02:43
5-latek: Witaj

dzięki za pomoc . Już dokoncze . Przynajmniej sprobuje
17 lip 09:44
17 lip 09:54
5-latek: No to teraz zrobiłem
wstawiam d0 drugiego równania
Wyszlo
17 lip 10:30