log i wyklad nr 8
5-latek: Rozwiaz układ rownan
{log4x−log2y=0
{x2+5y2+4=0
Zalozenie xi y >0
{0,5log2x= log2y
{x2+5y2+4=0
{√x=y
x2+5(√x)2+4=0
x2+5x+4=0
Δ= 9 to √9=3
x1=−4
x2= −1
Odp. ten ukald nie ma rozwiązania ponieważ x musi być >0
17 lip 00:48
ZKS:

.
17 lip 02:43
ZKS:
Nawet nie trzeba było liczyć Δ, ponieważ wszystko widać ze wzorów Viete'a.
x
1 + x
2 = −5
x
1x
2 = 4
Obydwa pierwiastki ujemne.
17 lip 02:46
5-latek: Witaj

To tak jak się rozwiazuje zadania po nocach i wtedy nie widać oczywistych oczywistości
17 lip 09:46