Błąd bezwzględny i względny
AIDS: Oblicz błąd bezwzględny i względny (z dokładnością do 0,01%) przybliżenia liczby x liczbą a.
x = 16,459
a = 16,5
Nie rozumiem, czym jest ta dokładność do 0,01%. Wiem, że błąd względny można wyrazić w
procentach, ale nadal nie wiem, jak wykonać zadanie.
16 lip 19:22
Bogdan:
x − wartość dokładna, a − przybliżenie liczby x
Błąd względny Δ = |x − a|
| | Δ | | Δ | |
Błąd bezwzględny δ = |
| albo δ = |
| * 100% |
| | x | | x | |
16 lip 20:28
Progeria: A na czym polega ta dokładność do 0,01%?
16 lip 20:56
Bogdan:
| | Δ | | |16,459 − 16,5| | |
Najpierw podaj końcowy wynik δ = |
| * 100% = |
| * 100% = ... |
| | x | | 16,459 | |
16 lip 21:01
Progeria: ... = 0,002491038338 * 100 = 0,2491038338
16 lip 21:17
Bogdan:
Znak % powinien być przy wyniku. Zapis 0,01% oznacza, że do ilu miejsc po przecinku
trzeba podać wynik?
16 lip 21:32
Progeria: Zgaduję, że do dwóch.
16 lip 21:48
daras: @Bogdan pomyliłeś błąd bezwzlędny ze względnym
22 lip 22:16
daras: ϱ ≈ 0,0025
22 lip 22:18
Bogdan:
Tak, w zapisie z godziny 20:28 wpisalem "błąd względny Δ = |x − a|, błąd bezwzgledny
δ = ...", powinno być odwrotnie: "błąd bezwzględny Δ = |x − a|, błąd wzgledny δ = ...".
Poprawny jest zapis nastepny z godziny 21:01, w którym podałem obliczenia, nie pomyliłem
więc w obliczeniach blędu bezwzglednego ze względnym. Tym niemniej dziekuję daras za
zauważenie tego chochlika, szkoda, że AIDS tego nie zuważył.
23 lip 00:46
daras:
widać AIDS przestał się tym interesować już przed 20:28
23 lip 08:32