parametr
Asmander: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których równanie (x2−x−2)[x2+(m−3)x+1]=0 ma cztery
różne rozwiązania.
16 lip 17:57
Janek191:
x
2 − x − 2 = ( x − 2)( x + 1) = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 2
x
2 + ( m −3) x + 1 = 0
Δ = ( m −3)
2 − 4*1*1 = m
2 − 6 m + 9 − 4 = m
2 − 6 m + 5 > 0
Dokończ
16 lip 18:01
Asmander: no i tak to robiłem
Δ=36−20=16
√Δ=
√16=4
−−−−−−−−− −−−−−−−
−−−−−−−−1−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−5−−−−−−>
m∊(−
∞,1) u (5,+
∞)
16 lip 18:04
Asmander: w odpowiedziach jest napisane
| | 1 | | 1 | |
m ∊ (−∞ , |
| ) u ( |
| , 1 ) u (5 , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
i w czym tu sęk?
16 lip 18:08
Janek191:
Dlatego, że dla m = 0,5 wyjdzie x = 2 , czyli będą tylko 3 różne rozwiązania.
16 lip 18:13
Asmander: a mam drugie zadanie podobne
dla jakich wartości parametru p (p ∊ R) równanie
(x−3)[x2 − 2(2p+1)x +(p+2)2]=0 ma dwa różne rozwiązania
x=3
x2−2(2p+1)x + (p+2)2=0
Δ=4(4p2+4p+1) −4((p2−4p+4)
Δ=16p2 +16p +4 − 4p2 −16p −16
Δ=12p2 −12 = 0
12p2 =12
p2=1
p=1 v =−1
odpowiedź p∊{−1,7}
dlatego, że dla x=3 wyjdzie 1 i 7 ?
16 lip 18:21
ZKS:
Trochę inaczej bym liczył to zadanie z równaniem (x − 3)[x2 − 2(2p + 1)x + (p + 2)2] = 0.
Niech f(x) = x2 − 2(2p + 1)x + (p + 2)2, wtedy rozbijamy na dwa przypadki
1o Δ = 0 ∧ f(3) ≠ 0
2o Δ > 0 ∧ f(3) = 0.
17 lip 02:55
ZKS:
Oczywiście warto zauważyć, że wyróżnik ładnie się składa do wzorów i nie trzeba nic wymnażać
praktycznie
Δ = [2(2p + 1)]2 − 4(p + 2)2 = [2(2p + 1)]2 − [2(p + 2)]2 =
[2(2p + 1) + 2(p + 2)][2(2p + 1) − 2(p + 2)] = (6p + 6)(2p − 2) = 12(p + 1)(p − 1).
Rozpisywałem tak, aby było widać co z czego.
17 lip 03:01
Asmander: bardzo sprytne rozwiązanie 03:01
dziękuję wszystkim za pomoc
drugi przypadek odpada bo f(3)=0 jest sprzeczne
dla x=3 wyjdzie p=1 i p=7
17 lip 08:47
ZKS:
Jak jest sprzeczne? Przecież dla f(3) = 0 otrzymamy p = 1 ∨ p = 7 i z warunku z Δ otrzymamy
tylko p = 7.
17 lip 12:23
Asmander: aha już to zrozumiałem
bo myślałem że Δ=0 a jest Δ>0
17 lip 13:39