Fajna zagadka
anaisy: Fajna zagadka:
Dana jest funkcja f:ℛ→ℛ spełniająca warunki:
(1) f(x)=0 wtedy i tylko wtedy gdy x=0.
| | f(2x) | |
(2) |
| =2 dla wszystkich x różnych od 0. |
| | f(x) | |
a) czy stąd wynika, że f jest funkcją liniową?
b) (tutaj nie znam odpowiedzi) czy jeśli założymy, że f jest różnowartościowa, będzie to
oznaczać że f jest funkcją liniową?
16 lip 15:30
henrys: a) nie bo f(x)=|x| nie jest liniowa
b) też nie wiem
16 lip 17:54
anaisy: aaa, ok, to do a) dodajmy jeszcze warunek, że f(x)<0 dla ujemnych i f(x)>0 dla dodatnich
16 lip 19:00
henrys:

| f(2x) | |
| =2 ⇔ f(2x)=2f(x) |
| f(x) | |
odpowiedź do b) tak, to jest funkcja liniowa, ale kawałkami
| | f(x) | |
Dla dowolnych x≠0, |
| ma stałą wartość. |
| | x | |
16 wrz 13:13
henrys: kurcze, nie tak

weźmy f(x)={x, gdy x∊Q
{3x, gdy x∉Q
f(2x)=2f(x)={2x, gdy x∊Q
{6x, gdy x∉Q
To chyba dobry przykład do a) i b), że nie nie musi być liniowa.
16 wrz 15:30
anaisy: No to mamy rozwiązany problem

.
16 wrz 18:27