Dowodzenie
Trójkowy:
Wykazać że 0,5<lg83<0,56
16 lip 14:50
Trójkowy:
Bez użycia kalkulatora ,tylko liczenie na papierze!
16 lip 14:53
Wiem:
Po prostu widzisz:
| | log3 | | log3 | |
1) 0,5=lg93, |
| < |
| , log8<log9 8<9 cnw |
| | log9 | | log8 | |
| | 56 | | 1 | |
2) 0,56>lg83 , |
| > |
| ,2,8lg38>lg3243 |
| | 100 | | lg38 | |
i teraz (8
2,8)
10/7 >3
7(
√3) ⇒0,56>lg
83
8
4 >2187
√3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
√4−1=2−0,25− |
| − |
| − |
| ...≈1,7321, |
| | 64 | | 48*32 | | 3276,8 | |
4096>3788 cnw
16 lip 15:33
pigor: ..., no to może z własności funkcji logarytmicznej y=log
8x
(rosnąca) np. tak ...

:
8 < 9 ⇔ log
88 < log
89 ⇔ 1< log
83
2 ⇔ 1< 2 log
83 < 2log
84 ⇔
⇔ 1< 2 log
83 < log
816 ⇔ 1< 2 log
83 < 1+log
82 ⇔
⇔ 1< 2log
83< 1+
13 ⇔ 1< 2log
83< 1,(3) ⇔
1< 2log83< 1,34 /:2
⇔
0,5< log83< 0,67 i niestety, ale oszacowanie z prawej za duże
a myślałem, że "wyjdzie" jak w zadaniu, może ktoś ... coś ..

, bo ja lecę
16 lip 19:07
pigor: ..., prościej np. tak :
8 < 9 ⇔
√8 <
√9 ⇔ log
88
1/2 < log
83 ⇔
12log
88 < log
83 < log
84 ⇔
⇔ 0,5< log
83< log
88−log
82 ⇔ 0,5< log
83 < 1−log
82= ... = 0,67 ...
16 lip 19:43
henrys: log
83<0,56
log
83<14/25
log
83
25<log
88
14
3
25<8
14
243
5<64
7
243
5<4096*64
5/64
5
16 lip 20:53
Trójkowy:
Wszystko zasadza się na tym że w rozwiązaniu Wiem L
107 ⋀ P
1510
| | 10 | | 15 | |
i chociaż |
| < |
| to i tak lewa strona to więcej niż prawa! |
| | 7 | | 10 | |
Ale najlepsze rozwiązanie to henrys(doktorek przedmiotu!)
17 lip 08:10