Granica ciagu dla ambitnych
AC:
Dany jest ciąg liczbowy:
oblicz
lim
n→∞ a
n = g
16 lip 13:55
pigor: ..., no to może bez udziału mojej ...

ambicji
| | n | |
np. tak :limn→∞an = limn→∞(n2− |
| ) = |
| | sin 1n | |
| | 1 | | 1 | |
= limn→∞(n2− |
| ) = [∞2 − |
| ] = [ ∞−1]= ∞ |
| | | | 1 | |
16 lip 19:27
john2: pigor
obawiam się, że n z licznika trochę źle przeskoczyło do mianownika mianownika.
Próbowałem godzinę to zrobić i dałem se spokój,
16 lip 19:43
Bogdan:
Hej pigor − sprawdź swoje rozwiązanie
16 lip 20:23
ZKS:
Nie wiem czy tak można, ale wyszło
| | 6n4 | |
limn → ∞ (n2 − |
| ) = |
| | 6n2 − 1 | |
| | 6n4 − n2 − 6n4 | |
limn → ∞ ( |
| ) = |
| | 6n2 − 1 | |
16 lip 23:44
AC:
Brawo! To jest poprawna odpowiedź. Czy tak można? Chyba tak.
16 lip 23:48
ZKS:
Właśnie nie byłem pewien, czy dla granic ciągów można było tak zrobić, ale skoro
potwierdzasz to cieszę się z poprawności rozwiązania.
16 lip 23:59
pigor: ..., faktycznie mój "myk" mi się ... pop...

nie udał .
17 lip 11:54