ZBIORY
AIDS: Wyznacz zbiór A∩B na osi liczbowej. Wypisz wszystkie liczby całkowite, które do niego należą.
A = R \ (−1;4>, B = <−2;6)
Nie rozumiem, o co chodzi z tym "R\...". A jest zbiorem pustym po wykluczeniu liczb
rzeczywistych, czy ja to źle odczytuję?
15 lip 22:36
Benny: A=(−∞;−1>∪(4;+∞)
Teraz wyznaczysz cześć wspólną zbiorów?
15 lip 22:41
Saizou :
Zbiór R\(−1:4> oznacza wszystkie liczby rzeczywiste poza przedziałem (−1:4>
15 lip 22:41
AIDS: Czyli źle to odczytywałem. Dzięki.
15 lip 22:43
5-latek: Żeby nie mylic oznaczen z zadania to mamy np. zbior C i zbior D
Wiesz co oznacza ten zapis C\D ? Co to jest ?
15 lip 22:43
AIDS: Tak, teraz wiem. Zbiór elementów, które należą do C i nie należą do D.
15 lip 22:46
5-latek: czyli jest to roznica zbiorow C i D
15 lip 22:47
Saizou :
albo inaczej mówiąc
co pozostanie w zbiorze C jeśli wyciągniemy z niego zbiór D
15 lip 22:50
5-latek:

Teraz mamy zbior A jeśli ze zbioru licz R wyjmiesz przedzial (−1,4)>
to otrzymasz to co napisał Benny
Teraz wyznacz czesc wspolna tych zbiorow
15 lip 22:54
AIDS: Chciałbym się upewnić:
Zamalowane kółka − włączamy dany punkt do zbioru
Puste kółka − nie włączamy danego punktu do zbioru
Mam rację? Bo tak się nauczyłem, a w twoim poście wygląda, że jest przeciwnie.
15 lip 23:05
AIDS: Czemu kółko przy −1 jest zamalowane, skoro przy niej jest "("?
15 lip 23:07
5-latek: Tak masz racje
Przedzial <−2.6) jest zaznaczony dobrze
Również Zbior A jest zaznaczony dobrze gdyż (−1) należy do zbiory A ale (4) już nie
Popatrz na zapis Bennego
15 lip 23:10
Joe Black: Cześć 5−latek

Mnie też tak uczono jak
AIDS z tymi kółeczkami
15 lip 23:11
5-latek: No witaj
15 lip 23:13
barman:
to źle Cię Joe Black uczono
15 lip 23:20
AIDS: Nie do końca rozumiem. To przez do, że −1 nie należy do zbioru A=R\{0,1,2,3,4}?
15 lip 23:23
AIDS: I dlaczego w takim razie punkt −1 staje się zamalowany?
15 lip 23:28
Saizou :

ja proponuję rozrysować to metodą
Bogdana, zatem
A∩B= [−2,−1]∪(4,6)
15 lip 23:35
5-latek: Ale zadanie jeszcze nie jest skończone gdyż należy wypisac liczby całkowite należące do czesli
wspólnej (iloczynu ) zbiorow
16 lip 00:18