log i wyklad nr 5
5-latek: Proszse o pomoc w rozwaizaniu tego ukladu rownan
Uklad jest taki :
log
b2x−log
b2y=1
{log
ax +0,5log
a y = log
aa
3/2
{0,5log
bx− 0,5 log
by= log
bb
{log
ax+log
a√y=a
3/2
{log
b√x−log
b√y= b
log
a(x*
√y)=a
3/2
{log
b√x−log
b√y=b
czyli dostaje taki ukald do rozwiązania
{ x*
√y= a
3/2
Wlasnie teraz proszę o pomoc w rozwiązaniu
| | a2/3 | |
Bo tak jeśli wyznaczę z 1 równania √y= |
| i wstawie do drugiego równania to |
| | x | |
dostane
to x
3/2= a
3/2*b (teraz ja wyznaczyx z tego x ? (nie wiem
A może drugie równanie podnieść do potęgi drugiej i probowac liczyc ?
15 lip 19:24
5-latek: I zalozenia z e aib ≠1 aib >0 i x,y >0
15 lip 19:26
asdf: pierwiastkuj
15 lip 19:30
5-latek: | | x | |
Jeśli drugie podniosę do kwadratu to dostane |
| =b2 |
| | y | |
to x=b
2*y
b
2*y*
√y=a
3/2
b
2*y
3/2= a
3/2
Teraz jak podniosę do potęgi drugiej to dostane
b
4*y
3=a
3
| | a3 | | a3 | | a | |
y3= |
| to y=p3 |
| = |
| Dobrze to jest na razie ? |
| | b4 | | b4 | | 3√b4 | |
15 lip 19:36
5-latek: dalej licze tak
x=b
2*y
| | a*b2 | |
x= |
| )= a*b2/3= a*3√b2 |
| | b4/3 | |
| | a | |
Teraz tak: x mi się zgadza z odpowiedzia natomiast y= |
| |
| | b*3√b | |
| | a | |
Pewnie to będzie to samo co |
| |
| | 3√b4 | |
I prosba może ktoś pokazac jak spierwiastkowac to wyrażenie ?
x
3/2= a
3{2}*b
15 lip 20:03
5-latek: ma być x3/2= a3/2*b
15 lip 20:05
Mila:
x32=a3{2}*b /23
x=ab23
15 lip 20:19
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam . Na razie u mnie nie pada .
dziekuje CI bardzo

. Zawsze o tym zapominam . Muszse to sobie zapisac gdzies w zeszycie
żeby pamietac.
Jutro mam zrobić dalszse badania i się okaze co dalej .
15 lip 20:25
Mila:
Nie trzeba chodzić do lekarza, bo zawsze coś wymyślą.
Dobrych wyników życzę.

Pozdrawiam.
15 lip 21:20
5-latek: Milu 
Dziekuje Oby były dobre bo mi Pani doktor nie podpiszse badania okresowego i nie będę mogl
podjąć pracy .
Moja lekarka pierwszego kontaktu ma takie uprawnienia ale pracodawca ma podpisana umowę z inna
lekarka i ta nie może mi wystawić zaświadczenia o zdolności do pracy .
15 lip 22:19