pomocy! symbol nevtona
zawisza:
15 lip 17:45
15 lip 17:48
Benny: n(n−1)(n−2)=336
n(n
2−3n+2)=336
n
3−3n
2+2n−336=0
(n−8)(n
2+5n+42)=0
n=8
15 lip 17:53
PW: ... i dalej zgadywać (liczba n jest naturalna, więc byłoby głupie wymnożenie tego i
rozwiązywanie równania trzeciego stopnia).
15 lip 17:54
PW: Oj,
Benny, nie widziałem Twojego rozwiązania, ale zdania nie zmieniam
15 lip 17:55
czarny:
Ja tak samo myślę jak PW: 1*2*3*7*8 = 6*7*8
15 lip 18:01
Benny: Teraz nie wiem czy dobrze robię, jeśli sobie wymnażam czy lepiej zgadywać i trafić za n−tym
razem cyfrę. W sumie w równaniu też trzeba trafić dla jakiego n wyrażenie się zeruje
15 lip 18:02
Janek191:
| n*(n −1)*(n −2) | |
| = 56 / * 6 |
| 6 | |
n*(n−1)*(n −2) = 8*7*6
n = 8
====
15 lip 18:04
PW: Benny, jako matematyk powinieneś wiedzieć, że najlepsze są rozwiązania elementarne, jak
najprostsze. Matematyka nauką ludzi leniwych.
15 lip 18:11
zawisza: dzięki wszystkim za pomoc!
15 lip 18:11
Benny: PW, lubię krótkie, proste rozwiązania, ale kolega powinien wiedzieć jak rozwiązać równanie
3−go stopnia, jeśli na owe trafi
15 lip 18:15
paź:
"...i trafić za n−tym razem cyfrę...", nie cyfrę tumanie, a liczbę
15 lip 20:52