Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną
Marcelo96: |1x−1| < 2
15 lip 17:07
Kacper:
Pokażę na łatwiejszym przykładzie:
|x|<2 ⇔ x<2 i x>−2
Rozpisz tak samo swój przykład
15 lip 17:14
Phoebe Campbell:
1 < 2|x−1|
15 lip 17:15
5-latek: Za rozwiązanie zadania 0 ptk.
Wiesz dlaczego ?
15 lip 17:17
5-latek: Poza tym Marcelo niech się odezwie jak ma problem
15 lip 17:19
Phoebe Campbell: Nie wiem, dlaczego?
15 lip 17:20
5-latek: Nie wyznaczyles dziedziny Masz wyrażenie wymierne.(teraz się strasznie czepiają tego
Chiociaz ja bym nawet się tego nie czepil jeśli bys zrobil sprawdzenie .
15 lip 17:24
Phoebe Campbell: Dziedzinę też muszę podać jeżeli nie zmienia ona wyniku?
15 lip 17:25
5-latek: Teraz się zawsze na początku podaje dziedzine .
15 lip 17:26
Phoebe Campbell: swoją drogą to jak by wyglądałoby takie sprawdzenie, bo nigdy nie robiłem.
15 lip 17:26
5-latek: Widze nawet ze to jest nierownosc wiec tym bardziej należy podac
15 lip 17:28
Phoebe Campbell:
no to D:R\{1} i po sprawie, ale teraz mnie zaciekawiłeś ze sprawdzeniem

podpowiesz jak sprawdza się nierówności z wartością bezwzględną?
15 lip 17:29
Marcelo96: Dziękuje bardzo za pomoc
15 lip 17:44
5-latek: Wstaw jakakolwiek liczbe z przedzialu rozwiązania i sprawdz
np. x=1,7
| 1 | | 1 | |
| = |
| ≈ 1,48<2 |
| |1,7−1| | | 0,7 | |
Weź także z drugiego przedzialu np. x=−2 i sprawdz
15 lip 17:46
Phoebe Campbell:
Myślałem, że masz na myśli jakąś inna metoda niż podstawianie liczb z przedziału
bo to takie sprawdzanie niestety może czasem zawieść o czym się kiedyś przekonałem
na sprawdzianie...
15 lip 17:53
5-latek: Tak masz racje .
Powiem CI ze nawet rozwiazujac kiedyś równanie metoda rownan rownowaznych tez się zadarzylo ze
rowiazanie nalezalo do dziedziny a nie spelnialo równania
15 lip 17:56
Kacper:
Sprawdzenie można wykonać jeśli mamy kilka liczb będących rozwiązaniem. W momencie kiedy
rozwiązaniem jest przedział to nie ma to najmniejszego sensu. Moze tylko pomóc czy nie
pomyliłeś się w rachunkach.
Natomiast wyznaczneie dziedziny jest, było i będzie ważne.
15 lip 20:55