...
Phoebe Campbell:
Musząc uzasadnić, że funkcja nie ma asymptoty pionowej w X
o dla np.
| | x3 − 6x2 + 12x − 8 | |
f(x) = |
| i Xo = 2 muszę jedynie |
| | x−2 | |
wykazać, że granica jest różna od
∞ lub −
∞?
I czy zawsze istnienie asymptoty pionowej dla funkcji wymiernych można sprawdzić
badając miejsca zerowe mianownika?
15 lip 14:00
=:=:
x3−6x2+12x−8= (x−2)3
dla x≠2 f(x)= (x−2)2
wniosek ........
15 lip 14:04
Phoebe Campbell:
Wniosek jest taki, że 2+2=4
15 lip 14:08
=:=:
2+2=0 mod 4
15 lip 14:09
Phoebe Campbell:
#define virgin std
15 lip 14:11
Metis: Phoebe Campbell która klasa?
15 lip 14:15
Phoebe Campbell:
=:=
Czy jako uzasadnienie mam napisać, że jeżeli granica w Xo nie jest równa
∞ lub −∞ to nie ma w Xo asymptoty pionowej?
15 lip 14:15
Metis: A już skończyłeś
15 lip 14:16
Phoebe Campbell: ostatnia, czemu?
15 lip 14:16
=:=:
Czy parabola f(x)=(x−2)2 ma asymptotę ?
15 lip 14:40