równanie prostej
tofik: Witam, bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, z góry dziękuje:
1.Zapisz równanie kierunkowe podanych prostych w postaci ogólnej: 12x+34y−5=0
2. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych: l:y=13x+56 i k:y=−76x+1
3. Napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli: A=(2,8), B=(−4,6)
4. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których poste k i l są równoległe, jeżeli:
l:y=|3m+1|x+7 i k:y=5x−4
7 gru 14:28
zet:
1) y = ax +b −−− to równanie kierunkowe prostej
to:
12x+
34y −5=0 /*
43
23x +y −
203=0
y= −
23x +
203
2) Rozwiąż układ równań
y=
13x +
56 i y= −
76x +1
3) symetralna{odcinka AB} to prosta prostopadła do pr. AB i przechodząca
przez środek odcinka AB
| | −1 | |
jej wsp. kierunkowy a2= |
|
|
| | aAB | |
| | yA −yB | | 8 −6 | |
aAB= |
| = |
| = 13
|
| | xA −xB | | 2+4 | |
to: a
2 = −3
sym. AB : y−y
S = a
2( x − x
S)
| | xA +xB | | yA + yB | |
xS= |
| i yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
wyznacz współrzędne punktu S i dokończ zadanie ......
4/
kII l <=> a
1 = a
2 −−−− współczynniki kierunkowe muszą być równe
to:
I3m +1I = 5 => 3m+1= 5 v 3m+1 = −5
m=
43 v m = −2
7 gru 16:21
7 gru 16:27
zet:
7 gru 16:28
zet:
Rudy....... mogłeś wpisać odnośnik w tym poście
Nie było by potrzeby ponownego rozwiązywania tego samego zadania
7 gru 16:30
Rudy: nie zdążyłem
7 gru 16:31
zet:

Zwiększ "prędkość"
7 gru 16:32