Podstawy teorii mnogości i matematyki dyskretnej
Słaby Matematyk: Muszę to przerobić do końca lipca
Szczegółowe treści merytoryczne:
1. Elementy logiki matematycznej (zdania i funkcje zdaniowe, funktory logiczne, kwantyfikatory,
tautologie, kwadrat logiczny,reguły dowodzenia). 2. Algebra zbiorów (działania skończone i
nieskończone, własności działań). 3. Relacje i funkcje (podstawowe pojęcia związane z
relacjami, relacja równoważności i przestrzeń ilorazowa, relacja częściowego porządku, funkcje
i ich własności, funkcja różnowartościowa i odwracanie funkcji, funkcja wzajemnie
jednoznaczna). 4. Moc zbioru (zbiory równoliczne i liczby kardynalne ,twierdzenie Cantora i
twierdzenie Cantora−Bernsteina, przeliczalność). 5. Teoria grafów (notacja, pojęcia
podstawowe, grafy skierowane i nieskierowane, zagadnienie Eulera i twierdzenie Eulera, drzewa,
minimalne drzewa rozpinające, kolorowanie, reprezentacje macierzowe grafów). 6. Zliczanie i
generowanie obiektów kombinatorycznych (funkcje rozmieszczenia podziały, liczby Eulera, liczby
Bella, liczby Stirlinga, zasada szufladkowa Dirichleta, zasada włączeń i wyłączeń). 7.
Indukcja i rekurencja (indukcja matematyczna, rekurencja, uogólniony ciąg Fibonacciego). 8.
Funkcje całkowitoliczbowe (funkcje sufitu i podłogi, potęgi kroczące).
Czy te książki pozwolą mi przyswoić ten materiał?
H.Rasiowa, Wstęp do matematyki współczesnej, PWN; W.Wilson, Wstęp do teorii grafów, WNT; Ross
K. A., Wright C. R. B., Matematyka dyskretna, PWN, Warszawa 2006; Grygiel J. Wprowadzenie do
matematyki dyskretnej, EXIT, Warszawa 2007.
Jeżeli ktoś ma ciekawsze propozycje proszę podesłać
15 lip 13:10
daras: do końca lipca zostało 2 tygodnie a pogoda niesprzyjająca nauce
więc radzę skupić się na tym
co masz
15 lip 13:22
Słaby Matematyk: może ktoś zaglądał do tych książek i jest w stanie określić do których mógłbym się ograniczyć,
może w którejś jest cały materiał który napisałem?
15 lip 13:23
daras: zaglądałem do Rasiowej i nawet mam ją jeszcze na półce ale to było 30 lat temu
a z teorii mnogości to pamiętam, ze sa jeszcze dzieła Kurkowskiego, Mostowskiego, Onyszkiewicza
najlepiej udaj się do biblioteki i sam sprawdź co jest w środku
15 lip 13:32
Słaby Matematyk: dziękuje Panu
15 lip 13:33
daras:
15 lip 13:44