matematykaszkolna.pl
Geometria Michał: Środkowa kąta to środkowa będąca jednocześnie dwusieczną kąta z którego została poprowadzona ? Środkowa kąta przy wierzchołku C w trójkącie ABC przecina bok AB w punkcie D. Półprosta DE jest dwusieczną kąta BDC. Wykaż że jeżeli DE jest prostopadłe do BC to trójkąt ABC jest Treść zadania emotka
15 lip 12:21
Godzio: Istnieje coś takiego jak środkowa kąta?
15 lip 12:23
5-latek: I powiem CI ze to jest trojkat
15 lip 12:26
Michał: To zadanie z Pazdry... Środkowa kąta przy wierzchołku C w trójkącie ABC przecina bok AB w punkcie D. Półprosta DE jest dwusieczną kąta BDC. Wykaż że jeżeli DE jest prostopadłe do BC to trójkąt ABC jest prostokątny. Mam w związku z tym pytanie co to jest ta środkowa kąta ? Czy oni się pomylili i chodziło tam o środkową / dwusieczną kąta ?
15 lip 12:27
Michał: 5.186 nowy Pazdro zbiór 1 klasa poziom p+r
15 lip 12:28
5-latek: Przeczytaj sobie definicje srodkowej i będziesz wszystko wiedział .
15 lip 12:32
Michał: Wiem co to środkowa ale dalej nie wiem co to jest środkowa kąta ..........
15 lip 12:34
Godzio: 5 − latek tyle, że tutaj chyba chodziło o coś innego niż zwykłą środkową. Michał moim zdaniem pomyłka w treści.
15 lip 12:35
anaisy: Zapewne chodziło o "środkową poprowadzoną z wierzchołka C w ΔABC". −− Załóżmy, że bez straty ogólności, że E leży na boku BC. Podpowiedź: trójkąty CED i BED są przystające Podpowiedź 2.: tw. odwrotne do tw. Talesa.
15 lip 21:47
pigor: ... , zapewne jest tu mowa o środkowej boku naprzeciw kąta C i tyle . emotka
16 lip 00:52