pochodna
john2:
| | | 1 | | −1 | |
| * 2 * arcctg2x − arctg2x * |
| * 2 | | 1+4x2 | | 1+4x2 | |
| |
= |
| = |
| | (arcctg2x)2 | |
| | | 2arcctg2x | | 2arctg2x | |
| + |
| | | 1+4x2 | | 1+4x2 | |
| |
= |
| = |
| | (arcctg2x)2 | |
| | 2arcctg2x + 2arctg2x | |
= |
| |
| | (arcctg2x)2(1+4x2) | |
W odpowiedziach jest
Skąd to π?
15 lip 12:14
Godzio:
Jak wyłączysz dwójkę to otrzymasz tę sumę, pomnożona przez dwa da Ci π
15 lip 12:26
john2: Tak. Właśnie chciałem wiedzieć, z czego wynika to równanie, które zapisałeś.
15 lip 12:27
Godzio:
Jest takie twierdzenie o tożsamości, jeżeli
f'(x) = g'(x) oraz istnieje x
0 taki, że f(x
0) = g(x
0) to funkcje są tożsamościowo równe.
Jeżeli policzysz pochodną funkcji f(x) = arctgx + arcctgx otrzymasz 0, pochodną funkcji
| | π | | π | |
g(x) = |
| również 0, w punkcie x = 1 wartość obu funkcji jest równa |
| więc z |
| | 2 | | 2 | |
twierdzenia mamy równość
15 lip 12:31
Godzio:
Bardziej elementarnie, zaraz powinienem coś naskrobać
15 lip 12:32
Godzio:
Niech
arctgx = α oraz arcctgx = β
wówczas
x = tgα oraz x = ctgβ
| | π | |
Chcemy pokazać, że α + β = |
| |
| | 2 | |
Mamy: tgα = ctgβ
Ze wzorów redukcyjnych:
| | π | |
tgα = tg( |
| − β), a z tej równości mamy: |
| | 2 | |
| | π | | π | |
α = |
| − β ⇒ α + β = |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 lip 12:34
john2: Aha. Dzięki wielkie.
15 lip 12:37