...
Phoebe Campbell: Oblicz granicę
Czy mając lim
x−>n+/− w liczniku podstawiam n, a w mianowniku jeżeli
jest plus to liczbę większą, a jeżeli minus to mniejszą od n żeby wiedzieć czy będzie 0
+
czy 0
−?
Wtedy rozwiązania zadań które mam wyglądałyby tak:
| | x+2 | | 1+2 | | 3 | |
a) limx−>1+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = +∞ |
| | x−1 | | (np. 2)−1 | | 0+ | |
| | x−4 | | 3−4 | | −1 | |
b)limx−>3− |
| = [ |
| ] = [ |
| ] =−∞ |
| | 3−x | | (3−(np. 2) | | 0+ | |
| | x+1 | | −2 + 1 | | −1 | |
c)limx−>−2+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = +∞ |
| | x2−4 | | (np. (−1)2)−4 | | 0− | |
15 lip 12:13
Godzio:
Można tak myśleć, ale wiadomo, że nie możesz tego tak zapisywać zapisywać (raczej w myślach)
15 lip 12:21
Phoebe Campbell: W kwadratowych nawiasach też nie można?
15 lip 12:22
Godzio:
Jeśli chodzi o ten środkowy napis to nie za bardzo
15 lip 12:23
Phoebe Campbell: Ok, dzięki
15 lip 12:24