Czy wiesz,że:
AS: Najkrótszy kalendarz (Ważny na rok 2015)
I 3 6 6
II 2 4 0
III 2 5 1
IV 3 6 1
Rok jest podzielony na kwartały.Każdy miesiąc ma przydzielony numer.
Sposób korzystania:
Do dnia wybranego miesiąca dodajemy liczbę przypisaną
temu miesiącowi,odejmujemy wszystkie wielokrotności 7.
Uzyskana różnica wskaże nam dzień licząc od poniedziałku (1)
Przykład: 18 sierpień 2015 r
Nr dnia 18 , liczba przypisana sierpniowi 5 , suma 18 + 5 = 23
od 23 odejmuję wielokrotności 7 czyli 21 , wynik 2.
Jest to drugi dzień tygodnia czyli wtorek
A teraz zadanie bojowe
Ułożyć taki kalendarz na rok 2016.
15 lip 10:18
Kacper:
A jak sprawdziłeś czy działa dl każdego dnia w roku?
15 lip 10:41
AS: Tak , przy czym 0 lub 7 to niedziela
15 lip 11:05
Kacper:
Zapewne komputer sprawdzał?
15 lip 11:06
AS: Tablica z liczbami poprawna,sprawdziłem.
15 lip 12:38
Godzio:
Fajne
15 lip 12:42
daras: ja mam kalendarz w komórce
15 lip 13:32
AC:
rok 2016
I 4; 0; 1
II 4; 6; 2
III 4; 1; 3
IV 5; 1; 3
15 lip 13:50
Godzio: No to ja 2017
I 6 2 2
II 5 0 3
III 5 1 4
IV 6 2 4
15 lip 22:56
Mariusz:
function dow03(d,m,y,s:integer):integer;
const monseq:array[1..12] of integer=(0,1,1,2,5,6,2,3,4,0,1,4);
var a,c,p,q:integer;
leap:boolean;
begin
c:=2800+y mod 2800;
if s=0 then leap:=(c mod 4=0)
else leap:=(c mod 4=0)and(c mod 100<>0)or(c mod 400=0);
a:=(c mod 100)mod 28;
if (s=0) then p:=(4+(c mod 700)div 100+2*(a div 4)+6*(ord(not leap)*(1+a mod
4)+ord(leap)*((9+m) div 12)))mod 7
else p:=(2*(1+(c mod 400)div 100+a div 4)+6*(ord(not leap)*(1+a mod 4)+ord(leap)*((9+m) div
12))) mod 7;
q:=(3*monseq[m]+d)mod 7;
dow03:=(q+6*p) mod 7;
end;
a to moja funkcja w Pascalu (Moje początkowe kalendarze były podobne do waszych)
Kiedyś dałem wam ciąg (0,1,1,2,5,6,2,3,4,0,1,4)
do tego abyście znaleźli na niego wzór , chodziło o to aby wyeliminować tą tablicę
Funkcja powstała na podstawie analizy tablic z pewnej encyklopedii
Widzę że wam także daras próbuje zaspamować temat Dopóki jest sam to g zrobi
ale jak zlecą się inne darasy to będzie to samo co z tematem założonym przeze mnie
Życzę wam dobrej zabawy
16 lip 10:04
Mariusz:
2018
I 0 3 3
II 6 1 4
III 6 2 5
IV 0 3 5
16 lip 10:17
daras bilbo:
znalazł się niby geniusz...
16 lip 11:18
Mariusz: AS wszystko ładnie ale jak wyznaczasz te liczby ?
16 lip 20:26
Mariusz: Za to darasy nie umieją nawet polskiego
16 lip 20:27
Rowerek: Wszystko fajnie, tylko gorzej, gdybym chciała sprawdzić, jaki dziś mamy dzień miesiąca...
17 lip 12:22
AS: 17 + 2 = 19 , 19 − 14 = 5 , piątek
17 lip 16:36
henrys: A jakim dniem rozpoczęła się nasza era?
17 lip 17:01
Mariusz: Henryku wtedy korzystamy z juliańskiego
Ja w swojej funkcji to uwzględniłem
17 lip 23:01
henrys: Po wprowadzeniu reformy kalendarza w 1582r wielu ludzi protestowało przeciw temu, ze nowy
kalendarz odbiera 10 dni życia, które nie będą przez ludzi przeżyte

(m.in. bunt kalendarzowy w Rydze).
17 lip 23:09
Mariusz:
Juliański ma krótszy okres (28 lat) a spóźnia się sporo bo rok przestępny jest co cztery lata
Gregoriański ma dłuższy okres (400 lat) i dzięki poprawce jest dokładniejszy
Zdaje się że były próby wprowadzenia jeszcze dokładniejszego kalendarza
18 lip 00:58
19 lip 09:18