log i wyklad ukl nr 4
5-latek: {logax+logay+loga4=2+loga9
{x+y−5a=0
Zalozenie xi y >0 oraz a>0 i a≠1
{loga(x*y*4)= 2logaa+loga9
{x+y=5a
{loga(4*x*y)=loga9a2
{x+y=5a
{4*x*y=9*a2
{x=5a−y
4(5a−y)*y=9a2
20a*y−4y2=9a2
−4y2+20a*y−9a2=0
4y2−20a*y+9*a2=0
Δ= 400a2−4*36a2= 256a2
√Δ= √256a2 = 16a
y1= 0,5a i x1= 5a−0,5a= 4,5a
y2= 4,5a to x2= 5a−4,5a= 0,5a
Odp: Oba te rozwiązania sa rozwiązaniami danego układu .
15 lip 09:25
Kacper:
Nie masz do tego odpowiedzi?

Odpowiedzi ok
15 lip 10:07
5-latek: Kacper 
Mam do tych zadań odpowiedzi .
Bardziej chodzi mi o sposób rozwiązania czy jest prawidłowy . Dlatego tak to rozpisuje
bardziej gdzie mogę co robie . natomiast tam gdzie nie wiem jak przeksztalcic to proszse o
pokaznie takiego przekształcenia
15 lip 10:19