Uprość wyrażenie
Gorączka_krwotoczna: Uprość wyrażenie i oblicz jego wartość dla x=√2 − 1 i y=1 − 2√2
a) (√6x − y) (√6 + y) − (3x + y)2 + 3x(2y+x)
Pierwszą część wykonuję wzorem: a2 − b2
Drugą: a2 + 2ab + b2
Trzecią: 6xy + x2
Jednak za każdym razem wynik jest inny. Co robię źle?
14 lip 23:19
Gorączka_krwotoczna: Wychodzi mi takie coś: 6x2 − y2 + 3x2 − 6xy + y2 + 6xy + 3x2 = 3x2 +3x2 = 6x2
14 lip 23:21
5-latek: Sprawdz zapis bo jeśli jest taki to w 1 wyrażeniu nie moszsesz z tego wzoru skorzystać bo mas
√6x i √6
14 lip 23:25
Gorączka_krwotoczna: A druga i trzecia część jest prawidłowo zrobiona?
14 lip 23:29
Gorączka_krwotoczna: (√6x − y) (√6x + y) − (3x + y)2 + 3x(2y+x)
Mój błąd. Zgubiłem x.
14 lip 23:30
5-latek: 6x2−y2−(9x2+6xy+y3)+6xy+3x2
Teraz to uporządkuj
14 lip 23:48