log i wyklad nr...K
5-latek: Mam już ostanie równanie z tego zbioru
Jest ono takie
log5120+(x−3)−2log5(1−5x−3)= −log5(0,2−5x−4) Teraz o ile lewa strona tego równania
nie sprawia mi zadnego kłopotu o tyle prawa już tak
Muszse tu dostać po prawej stronie 5x−3 a mam 5x−4
Jeśli ta strone prawa zapiszse tak:
−log5(5−1−5−1*5x−4)= jak to dalej rozpisać ? (prosiłbym w miare łopatologicznie
14 lip 19:51
Mila:
(x−3) nie jest pod logarytmem?
14 lip 20:29
Mila:
| | 1 | | 1−5*5x−4 | | 1−5x−3 | |
P=−log5( |
| −5x−4)=−log5( |
| =−log5 |
| = |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
=−[log
5(1−5
x−3)−log
5(5)]=1−log
5(1−5
x−3)
14 lip 20:38
5-latek: Dobry wieczor
Milu
Pozdrawiam
Byłem u rodzicow .
(x−3) nie jest pod logarytmem .
No to dalej
log
5120+log
55
x−3−1=2log
5(1−5
x−3)−log
5(1−5
x−3)
| | 120*5x−3 | |
log5 |
| = log5(1−5x−3) |
| | 5 | |
| 120*5x−3 | |
| = 1−5x−3 (mnoze obie strony przez 5 |
| 5 | |
120*5
x−3=5(1−5
x−3)
125*5
x−3=5
5
x−3=5
−2
x−3=−2 x=1 (wyszlo tak jak w odpowiedzi
14 lip 21:17
5-latek: Już widze teraz ze zapisałem w 1 poscie zle bo 5−1*5−4= 5−5 a nie 5−3
14 lip 21:21
Mila:
No i pięknie.
14 lip 21:22
5-latek: dzięki wielkie
14 lip 21:24