Tak na szybko to widzę to tak:
| x | ||
Skala podobieństwa AEF do ABC: | ||
| 5 |
| x | ||
Skala podobieństwa FGB do ABC: | ||
| 4 |
| x | ||
Skala podobieństwa DEC do ABC: | ||
| 3 |
| 3 * 4 | ||
Pole ABC: P = | = 6 | |
| 2 |
| 6x2 | ||
Pole AEF: PAEF = | ||
| 25 |
| 6x2 | ||
Pole FGB: PFGB = | ||
| 16 |
| 6x2 | ||
Pole DEC: PDEC = | ||
| 9 |
| 6x2 | 6x2 | 6x2 | |||
+ | + | + x2 = 6 | |||
| 25 | 16 | 9 |
| 1369 | |
x2 = 6 | |
| 600 |
| 3600 | ||
x2 = | = Pole kwadratu | |
| 1369 |
W ΔACB: c=5
| 4 | ||
tgα= | ||
| 3 |
| 3 | ||
tgβ= | ||
| 4 |
| x | x | 3 | ||||
tgβ= | ⇔ | = | ⇔4x=3y | |||
| y | y | 4 |
| x | x | 4 | ||||
tgα= | ⇔ | = | ⇔3x=4z | |||
| z | z | 3 |
| 4x | 3 | |||
x+ | + | x=5 /*12 | ||
| 3 | 4 |
| 60 | ||
x= | ||
| 37 |
| 60 | ||
P□=( | )2 | |
| 37 |
2 sposób ( w przerwie przed spacerem po pięknej Łebie
|AB|=√9+16=5
z podobieństwa trójkątów ABC i NMC oraz ABC i LBM
| 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | |||||
= | ⇒ y= | x oraz | = | ⇒5x= 12−3y ⇒ | |||||
| x | y | 5 | 4−y | x |
| 60 | ||
25x=60−12x ⇒ x= | ||
| 37 |
| 60 | 3600 | |||
P□= ( | )2 = | [j2] | ||
| 37 | 1369 |
| 3*4 | ||
i jeszcze jeden sposób: h = | = 2,4 | |
| 5 |
| h − x | x | 5h | 12 | 6 | |||||
= | ⇒ x = | = | = | , P = x2 = ... | |||||
| h | 5 | 5 + h | 7,4 | 3,7 |