log i wyklad nr... J
5-latek: Zadanie:
Rozwiaz równanie
| | 1 | |
2log2+(1+ |
| )log3−log(31/x+27)=0 dla x∊R\0 |
| | 2x | |
log4+log3
1+12x=log(3
1/x+27
log[4*3
1+12x]= log(3
1/x+27
4*3
1+12x= 3
1/x+27
4*3*3
1/2x=3
1/x+27
12*3
1/2x−3
1/x−27=0
Robie podstawienie 3
1/2x=t mi t>0
12t−3t
2−27=0
−t
2+12t−27=0
Δ=144−108=36
√36=6
t
1= 9>0 i t
2= 3>0
Wracam do podstawienia
| | 1 | |
31{2x}=9 to 31/2x=32 to |
| =2 to x= 0,25 |
| | 2x | |
| | 1 | |
3{1/2x}= 3 to |
| =1 to x=0,5 |
| | 2x | |
Powinno być ok.
14 lip 18:39
ZKS:

. Jest mały chochlik 12t −
t2 − 27 = 0
14 lip 19:01
5-latek: Witam

Dzieki za poprawienie . Zawsze mi się to myli . Zamiast do potęgi drugiej to stawaim ta dwojke
z przdu i podnoszse do potęgi drugiej i potem się zastanawiam dlaczego delta wychodzi ujemna

Tutaj znowu byla 3 z przodu to napisałem (−3t
2) .
14 lip 19:05
ZKS:
Witam, ale dalej zrobiłeś dobrze. Tutaj mogłeś policzyć tą trochę inną Δ.
14 lip 19:11
5-latek: A widzisz nie pomyslalem o tym
14 lip 19:19