log i wyklad nr...I
5-latek: Witam

Rozwiazujac równanie logarytmiczne
| | 1 | |
log(3√4x+1−24−√4x+1)−2= |
| log16−√x+14log4 natrafiłem na problem z |
| | 4 | |
przksztalceniem prawej strony tego równania
A mianowicie
Doszsedlem to tej poszaci tego równania
| 3√4x+1−24−√4x+1 | | 2 | |
| = |
| |
| 100 | | 4√x+0,25 | |
| | 2 | |
Wlasnie teraz prawa strone tego równania mam doprowadzić do postaci |
| |
| | 2√4x+1 | |
14 lip 11:27
Janek191:
| 2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| 4√x +0,25 | | 22*√x + 0,25 | | 2√ 4x + 1 | |
14 lip 11:30
Benny: 4√x+0,25=22*√x+0,25=2√4*(x+0,25)=2√4x+1
14 lip 11:30
5-latek: Janek ja sobie wlasnie tak wczoraj rozpisałem
tzn do tego momentu
| 2 | |
| i wlasnie na tyn stanalem (dalej tego nie rozumień wiec jeśli możesz proszę |
| 22*√x+0,25 | |
abys rozpisak to dokładnie
14 lip 11:33
Janek191:
Benny to uczynił
14 lip 11:37
5-latek: Patrzac teraz na rozpiske Bennego już wiem jak to zrobli

Wciagnal dwojke pod pierwiastek . To jest ciężkie do zauważenie zwłaszcza po tylu latach
14 lip 11:43
5-latek: To teraz to już pikuś
| 1 | | 16 | | 2 | |
| (3√4x+1− |
| )= |
| (mnoze obie strony równanie przez |
| 100 | | 2√4x+1 | | 2√4x+1 | |
100*2
√4x+1 i dostaje
2
√4x+1*3
√4x+1−16= 200
(2*3)
√4x+1= 216
6
√4x+1=6
3
√4x+1=3 (podnosimy do potegi drugiej
4x+1=9 to x=2 można było od razu napisac bez liczenia
14 lip 12:10
Benny:
14 lip 13:10